Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire: cinci candidați în 2012

Un activist civil din Belarus, directorul unui centru ce oferă asistență legală victimelor legilor blasfemiei în Pakistan, trei reprezentanți ai opoziției din Ruanda, o formație punk-rock din Rusia, un avocat și un regizor din Iran sunt candidații la Premiul Saharov anul acesta. Aceștia au fost prezentați marți, 25 septembrie, în cadrul unei reuniuni comune a comisiilor pentru afaceri externe, dezvoltare și drepturile omului.
Votul asupra celor trei finaliști va avea loc pe 9 octombrie. Liderii grupurilor politice vor alege laureatul pe 26 octombrie. Premiul va fi decernat pe 12 decembrie în cadrul unei ceremonii, la Parlamentul European, la Strasbourg. Câștigătorul va primi 50.000 de euro. Nominalizările se fac de către un grup politic sau de un grup de cel puțin 40 de eurodeputați.
Premiul Saharov recompensează personalităţile marcante care luptă împotriva intoleranţei, fanatismului şi opresiunii, pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţii de exprimare.
Numele Premiului vine de la Andrei Saharov (1921-1989), unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă și disident politic sovietic. Premiul a fost acordat pentru prima dată în anul 1988 şi răsplăteşte o activitate susţinută în apărarea libertăţilor fundamentale ale omului, în mod special a libertăţii de exprimare.
Premiul se acordă persoanelor, asociaţiilor sau organizaţiilor indiferent de naţionalitatea sau locul de reşedinţă ale acestora.
Laureați din anii precedenți
În 2011, Premiul a fost acordat unor reprezentanți ai Primăverii Arabe, pentru recunoașterea luptei acestora pentru libertate și drepturile omului.
Printre câştigătorii de până acum ai Premiului Saharov se numără Nelson Mandela (1988), Aung Sang Suu Kyi (1990) şi Kofi Annan şi personalul Naţiunilor Unite (2003).

Leave a Reply