Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Criminalitatea informatică: cetățenii UE sunt preocupați de securitatea informațiilor cu caracter personal și a plăților efectuate online

Conform unui nou sondaj Eurobarometru, utilizatorii internetului sunt foarte preocupați de securitatea informatică: 89% evită să dezvăluie online informații cu caracter personal, iar 74% sunt de acord că riscul de a deveni o victimă a criminalității informatice a crescut în ultimul an.

În Uniunea Europeană, 12% din utilizatorii internetului s-au confruntat deja cu frauda online, iar 8% au fost victime ale furtului de identitate. Cu toate acestea, 53% din utilizatorii internetului nu și-au schimbat parolele online în cursul anului trecut.

„În timp ce tot mai mulți oameni valorifică avantajele internetului și beneficiază de pe urma economiei digitale, nu este de mirare că securitatea informațiilor cu caracter personal și a plăților efectuate online constituie principalele noastre preocupări.Este și mai surprinzător faptul că numai jumătate dintre europeni iau efectiv măsuri pentru a se proteja împotriva criminalității informatice” a declarat Cecilia Malmström, comisarul  european pentru afaceri interne.
Sondajul, la care au participat aproape 27 000 de persoane din toate statele membre ale UE, indică o legătură puternică între informarea cu privire la riscurile criminalității informatice și încrederea în mediul online. Majoritatea celor care declară că au încredere să efectueze tranzacții bancare sau cumpărături online afirmă, de asemenea, că sunt bine informați în legătură cu criminalitatea informatică.
„Nu trebuie să permitem ca utilizarea internetului să fie afectată de infractorii informatici. Cu cât suntem mai bine informați cu privire la riscuri și la modalitățile de protejare, cu atât putem să valorificăm mai bine contextul digital”, a declarat Cecilia Malmström.
Printre principalele constatări ale sondajului menționăm, de asemenea:

  • 53% din utilizatorii internetului declară că achiziționează bunuri sau servicii online, 52% declară că folosesc site-urile de socializare, 48% declară că efectuează tranzacții bancare online, în timp ce 20% declară că vând bunuri sau servicii;
  • 29% din utilizatorii internetului nu sunt încrezători în capacitatea lor de a utiliza internetul pentru lucruri precum tranzacțiile bancare online sau achizițiile online;
  • 59% nu consideră că sunt bine informați cu privire la riscurile legate de criminalitatea informatică;
  • 40% și-au exprimat îngrijorarea că datele lor cu caracter personal ar putea fi preluate sau utilizate în mod abuziv, iar 38% și-au exprimat preocuparea cu privire la securitatea plăților online.
În luna martie a acestui an, Comisia a propus crearea, în 2013, a unui Centru european de combatere a criminalității informatice – sau EC3 – pentru a proteja cetățenii europeni și întreprinderile împotriva amenințărilor informatice. Centrul european de combatere a criminalității informatice (IP/12/317 și MEMO/12/221) se va concentra pe activitățile ilegale online desfășurate de către grupările de criminalitate organizată, în special atacurile care vizează serviciile bancare electronice și alte activități financiare online. De asemenea, centrul dorește să identifice modalități pentru o mai bună protejare a profilurilor create în rețelele de socializare împotriva infiltrărilor de către infractorii online, precum și să furnizeze informații și analize autorităților naționale de asigurare a punerii în aplicare a legii. Astfel, va putea oferi asistență în lupta împotriva furtului de identitate online, abuzului și exploatării sexuale a copiilor și atacurilor informatice care afectează infrastructura și sistemele informatice esențiale din Europa.
EC3 urmează să își înceapă activitatea în ianuarie anul următor. Demersurile de instituire a centrului sunt în curs de derulare la sediul Europol din Haga, inclusiv construirea unui laborator privind criminalitatea informatică, crearea a aproximativ 30 de posturi cu normă întreagă și coordonarea cu statele membre care vor pune experți la dispoziția centrului. De asemenea, în ultimele luni, Europol a intensificat, în mod semnificativ, sprijinul practic pe care îl acordă anchetelor în materie de infracțiuni informatice desfășurate în statele membre. Ca parte a dezvoltării centrului, se stabilesc contacte cu unitățile naționale din domeniul luptei împotriva criminalității informatice cu responsabilități de asigurare a aplicării legii, precum și cu actorii din sectorul privat care își desfășoară activitatea în domeniul securității mediului informatic și al combaterii virușilor.
În septembrie 2010, Comisia Europeană a prezentat o propunere de directivă care abordează noile infracțiuni informatice, ca de exemplu atacurile informatice la scară largă. Propunerea prevede măsuri concrete, inclusiv sancționarea activității de creare și comercializare de malware și modalități de îmbunătățire a cooperării polițienești la nivel european. Obiectivul propunerii este de a întări răspunsul Europei la perturbările cauzate mediului informatic și de a introduce noi circumstanțe agravante și sancțiuni penale mai severe. Astfel, se contribuie la combaterea, în mod mai eficient, a creșterii numărului amenințărilor și al atacurilor pe scară largă asupra sistemelor informatice.
Pe lângă aceste măsuri, este momentul ca UE să contureze viziunea privind modalitatea de întărire a securității în mediul informatic, dintr-o perspectivă mai largă. Având în vedere aceste aspecte, Comisia și Serviciul european pentru acțiune externă (SEAE) pregătesc în prezent o strategie europeană în materie de securitate informatică. Abordarea globală a aspectelor legate de securitatea informatică va necesita implicarea nu doar a autorităților publice, ci și a sectorului privat, care deține și exploatează cea mai mare parte a infrastructurilor informatice. Strategia va trebui să abordeze o serie de domenii de politică care ar putea fi afectate în mod negativ de riscurile și amenințările legate de securitatea informatică. Va include măsuri care vizează, printre altele, protecția infrastructurii și combaterea criminalității informatice, precum și aspecte externe precum rolul mediului informatic în mișcările democratice și consolidarea capacității în statele terțe.

Leave a Reply