Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Ce trebuie să știți despre ACTA

ACTA nu poate intra în vigoare fără acordul Parlamentului European.
 

 

Acordul comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) a fost controversat chiar de când a fost propus. Acesta are scopul de a ameliora punerea în aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală la nivel internațional. Multe țări sunt îngrijorate că economiile lor ar putea suferi mari pierderi din cauza contrafacerii și pirateriei. Există, însă, temeri că acordul ar favoriza interesele marilor companii în detrimentul drepturilor cetățenilor.
 

Acordul comercial de combatere a contrafacerii a intrat în faza finală după ce patru comisii parlamentare și-au votat recomandările. Comisia pentru afaceri juridice a votat împotriva unei propuneri de aviz care recomanda aprobarea acordului, iar comisiile pentru industrie și libertăți civile au aprobat rapoarte ce recomandă respingerea ACTA (pe 1 iunie). Comisia pentru dezvoltare a votat pe 4 iunie împotriva unui proiect de aviz în favoarea aprobării.

 

ACTA nu poate intra în vigoare fără acordul Parlamentului European. Pe 22 februarie 2012, Comisia Europeană a anunțat că va trimite ACTA la Curtea de Justiție a UE. Parlamentul European va aștepta concluziile Curții înainte să decidă. Între timp, va examina, însă, acordul.

 

Marți, 28 februarie, la ora 12.30 CET, Parlamentul a primit o petiție împotriva ACTA cu peste 2,4 milioane de semnături. Semnatarii se tem că Acordul comercial de combatere a contrafacerii ar putea fi o amenințare la adresa internetului liber și deschis. Petiția va fi abordată în cadrul comisiei pentru petiții. În urma acestei examinări, Parlamentul European ar putea cere Comisiei Europene lansarea unei investigații preliminare sau ar putea pregăti un raport pentru vot în plen.

 

Dosarul de față vă prezintă ACTA și felul în care Parlamentul European va ajunge la o decizie, modul în care puteți fii la curent cu ultimele dezvoltări în domeniu și documente cu detalii despre acord.

http://www.europarl.europa.eu/news

Leave a Reply