Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Franta si-a ales presedinte

Noul preşedinte al Franţei este un politician care a propus crearea de tabere pentru romii din România, suprataxarea bogaţilor, renegocierea pactului fiscal, semnat inclusiv de România, precum şi schimbarea orientării Europei şi a relaţiei cu Germania. Duminică, la ora 18.00 GMT, în timp ce Nicolas Sarkozy îşi recunoştea înfrângerea printr-o declaraţie publică, François Hollande aprecia că, în data de 6 mai, francezii au ales schimbarea, adăugând că va fi preşedintele tuturor. Hollande, în vârstă de 57 de ani, le-a promis cetăţenilor Franţei că va fi un preşedinte normal, care va putea schimba ţara, o veche democraţie pe care o consideră “maltratată” de exercitarea în mod brutal a puterii de către “hiperpreşedintele” Sarkozy. De altfel, Hollande l-a atacat constant pe adversarul său la alegerile prezidenţiale din Franţa. El l-a acuzat, printre altele, pe Nicolas Sarkozy că nu şi-a asumat niciodată responsabilitatea pentru problemele ţării.

Cei doi candidaţi au demonstrat de-a lungul campaniei şi, mai recent, în singura dezbatere televizată, care a avut loc miercuri, că sunt două personalităţi politice opuse, cu planuri complet diferite pentru Franţa şi Uniunea Europeană. Noul preşedinte al Franţei, care se doreşte a fi “opusul lui Nicolas Sarkozy“, a condus în mai toate sondajele din ultimele luni privind intenţia de vot pentru aceste alegeri prezidenţiale, cu toate că distanţa dintre el şi Sarkozy s-a diminuat constant. Rezultatele anunţate în seara de 6 mai anunţau, după numărarea a 91 la sută dintre voturi, 48,44 la sută pentru Sarkozy faţă de 51,6 la sută din sufragii, obţinute de Hollande.

În afara Franţei, Sarkozy este privit ca un lider în lupta împotriva crizei financiare globale. Acasă, însă, a suferit din cauza inconsistenţei politicilor sale economice, potrivit analiştilor. În 2007, Sarkozy a fost ales deoarece a promis o revitalizare a economiei, micşorarea aparatului de stat şi scăderea ratei şomajului sub 5%. Însă, în timpul crizei financiare, Sarkozy s-a bazat pe datorii pentru a sprijini băncile şi producătorii auto, precum şi generosul sistem de asigurări sociale. Deşi nu a ajuns in situaţia Greciei, Irlandei, Spaniei sau Italiei, cea de-a doua economie a zonei euro a avut mult de suferit. Rata şomajului este la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani, de aproape 10%, iar datoriile publice se ridică la aproape 90 la suta din PIB, faţă de 64% din PIB în 2007.

Una dintre declaraţiile cele mai controversate pe care François Hollande le-a făcut anul acesta a fost aceea în care a propus crearea unor tabere pentru romii din România. Tot cu referire la problema imigranţilor, Hollande şi-a exprimat intenţia de a introduce o dezbatere anuală în Parlament, pentru a stabili numărul de muncitori imigranţi, conform programului politic publicat de Le Monde. Totodată, preşedintele ales al Franţei a promis că, dacă va câştiga alegerile, îi va suprataxa pe cei foarte bogaţi şi va renegocia noul pact fiscal european. În ceea ce priveşte politica externă a Franţei, Hollande este aşteptat să grăbească retragerea soldaţilor francezi din Afganistan.

François Hollande este deputat al Adunării Naţionale pentru Departamentul Corrèze, funcţie pe care o ocupă din martie 1997. A ocupat timp de şapte ani funcţia de primar al oraşului Tulle, în perioada martie 2001 – martie 2008. Din noiembrie 1997 şi până în noiembrie 2008, a fost prim-secretar al Partidului Socialist din Franţa. El a ajuns candidatul Partidului Socialist pentru aceste alegeri prezidenţiale, ca urmare a scandalului sexual în care a fost implicat Dominique Strauss-Kahn, fostul director al Fondului Monetar Internaţional, candidatul iniţial al socialiştilor la aceste alegeri.

Nicolas Sarkozy este primul preşedinte francez care nu este reales, din 1981 până în prezent, în timp ce Francois Hollande este primul preşedinte socialist al Franţei, de la plecarea lui François Mitterand, in 1995.

http://www.euranet.eu/rum/Programul/Programe-in-romaneste/Franta-si-a-ales-presedintele

 

 

Leave a Reply