Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Zilele Europene ale Patrimoniului: 50 de țări permit accesul la monumente rar vizitate

În cursul lunii următoare, se estimează că peste 20 de milioane de oameni vor beneficia de accesul la mii de situri rar deschise publicului și la evenimente unice, ca parte integrantă a Zilelor Europene ale Patrimoniului, campanie care are loc în fiecare lună septembrie în 50 de țări din Europa. Această inițiativă la nivel local este sprijinită de Comisia Europeană și de Consiliul Europei, având ca scop promovarea conştientizării în domeniu la nivelul UE.

„Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a diversității noastre culturale și a istoriei comune. Zilele Europene ale Patrimoniului îi încurajează pe oameni să descopere nestematele de cultură din jurul lor. De asemenea, ne ajută să conștientizăm faptul că patrimoniul nostru „național” are adesea o dimensiune europeană. De exemplu, strămoșii noștri s-au inspirat frecvent din evoluțiile din alte țări atunci când au construit casele sau grădinile pe care le prețuim astăzi”, a declarat Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.

Gabriella Battaini-Dragoni, director general pentru educație, cultură, patrimoniu, tineret și sport în cadrul Consiliului Europei, a apreciat: „Acest program comun este prețuit de guverne. Succesul său evident, în cei 20 de ani de existență, provine de la organizarea sa la nivel local, de către comunitățile municipale și regionale. În fiecare an, comunitățile din Europa devin parte a «familiei culturale» care sărbătorește patrimoniul nostru european comun. ”

În acest an, o extraordinară varietate de evenimente și monumente va fi accesibilă publicului pe parcursul Zilelor Europene ale Patrimoniului. Acestea variază de la posibilitatea de a vizita cea mai mare fabrică de baloane din lume, aflată la Bristol în Marea Britanie, la punerea în scenă în aer liber a piesei Les Misérables, inspirată de capodopera lui Victor Hugo, lângă locul bătăliei de la Waterloo (Belgia) din 1815. În capitala Germaniei se vor organiza vizite ghidate la secțiunile păstrate din zidul Berlinului, transformate prin pictură și graffitti de către peste 100 de artiști din 20 de țări, iar la Strasbourg, în Franța, se va organiza o expoziție dedicată lui Erasmus din Rotterdam.

Context

Mai multe țări colaborează pentru a sublinia dimensiunea europeană a acestui eveniment. Lituania, Norvegia și Elveția promovează „comorile ascunse”, invitând vizitatorii să fie martori la aspecte rar văzute sau neașteptate ale patrimoniului ascuns între ziduri, sub pământ sau în peisaj. Franța, Ucraina, Cipru și Finlanda privilegiază „căile culturii” pentru a mări gradul de conștientizare a patrimoniului aflat la punctele de intersecție a vieții artistice, științifice și comerciale. De exemplu, o hartă a muzeelor europene ale vinului va fi inaugurată la Odessa, în Ucraina.

În paralel, în 16 țări, are loc un concurs de fotografie, „Wiki iubeşte monumentele”(Wiki loves monuments), care are ca scop încurajarea publicului să redescopere semnificația culturală, istorică și științifică a locului în care rezidă. Europeana, biblioteca digitală a Europei, promovează un premiu european pentru curentul “art nouveau”.

Pentru a face un bilanț al evenimentelor din acest an, la Wrocław, în Polonia, va avea loc, între 10 și 12 octombrie, al patrulea forum al Zilelor Europene ale Patrimoniului cu tema „Prețuiți patrimoniul! Patrimoniul european și dezvoltarea economică”. La acest eveniment vor participa factori de decizie, experți în patrimoniu și coordonatori la nivel național ai Zilelor Patrimoniului pentru a discuta valoarea patrimoniului cultural pentru economia europeană, în special pe timp de criză economică. Forumul va fi deschis de Bogdan Zdrojewski, ministrul polonez al culturii și patrimoniului național.

Lansate în 1985, Zilele Europene ale Patrimoniului au fost organizate începând din 1999 ca inițiativă comună a Uniunii Europene și Consiliului Europei. Cele 50 de state semnatare ale Convenţiei Culturale Europene iau parte la Zilele Europene ale Patrimoniului oferind vizite la noi comori culturale și deschizând accesului public clădiri istorice care sunt în mod normal închise. Evenimentele culturale scot în evidență aptitudini și tradiții locale, arhitectura și operele de artă, însă scopul mai larg este de a promova înțelegerea reciprocă între cetățeni.

Pagini Utile

    • Calendarul de evenimentele din cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului, defalcat pe țări:

http://www.ehd.coe.int/

    • Forumul Patrimoniului European:

http://www.4ehf.pl/Sursa:http://ec.europa.eu/romania/news/090911_zilele_europene_patrimoniu_ro.htm

Comments are closed.