Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Ianuarie în plen

Deputaţii europeni l-au ales pe Martin Schulz președinte al Parlamentului European pentru următorii doi ani și jumătate. La Parlament s-au dezbătut programul președinției daneze a UE și felul în care aceasta intenționează să abordeze consolidarea uniunii economice. Eurodeputații au avut o dezbatere aprinsă cu premierul ungar Viktor Orbán despre schimbările recente din Ungaria și au votat legi pentru ameliorarea colectării deșeurilor electrice și siguranța biocidelor

HD Ianuarie în plen

Martin Schulz a fost ales președinte cu 387 de voturi din cele 670 valide. Dumnealui a vorbit deputaţilor europeni despre recenta “perioadă tulburată”, arătând că UE este răspunsul la criză. “Fie pierdem cu toţii – fie câştigăm cu toţii”, a spus domnul Schulz.

Deputaţii europeni au mai ales 14 vicepreședinți și cinci chestori. Vicepreședinții pot prezida ședințele plenare atunci când președintele nu este prezent. Chestorii sunt responsabili de problemele administrative şi financiare care îi privesc în mod direct pe deputaţi.

Premierul danez Helle Thorning Schmidt a spus deputaţilor europeni că prioritățile președinției daneze a UE includ disciplina bugetară, creșterea economică, politicile verzi și siguranța cetățenilor europeni.

Spiritele s-au aprins în Parlament miercuri, când mai mulți lideri ai grupurilor politice și-au manifestat îngrijorarea în legătură cu anumite articole din noua constituție a Ungariei, vorbind și despre subminarea valorilor democratice. Alții s-au opus acestui punct de vedere, avertizând că abordarea respectivă merge prea departe.

Într-o rezoluție relativă la acordul internațional privind consolidarea uniunii economice, deputaţii europeni și-au arătat îndoiala față de necesitatea unui astfel de acord în afara sistemului UE și au subliniat nevoia ameliorării responsabilității democratice. Acordul ar trebui să promoveze și creșterea, nu numai să impună austeritate, a spus Parlamentul.

Europenii aruncă din ce în ce mai multe frigidere, telefoane și alte aparate, în loc să recupereze materii prime valoroase din compoziția acestora. Joi, deputaţii europeni au votat reguli ce ameliorează colectarea și reciclarea deșeurilor electrice și electronice, reducând și birocrația pentru producători.

Parlamentul European a mai aprobat și reguli mei stricte de verificare a produselor biocide (otrăvuri sau dezinfectante) pentru o mai bună protecției a sănătății și a mediului.

Până la 50% din alimente sunt aruncate în UE. Parlamentul cere măsuri urgente pentru reducerea la jumătate a risipei de alimente în UE.

Deputaţii europeni au mai dezbătut măsurile de reducere a costurilor de producție pentru fermieri pentru a dezvolta competitivitatea.

http://www.europarl.ro/view/ro/press-release/actualitatea/actualitatea-2012/actualitatea-2012-ian/actualitatea-2012-ian-13.html;jsessionid=FCFC18FFCF2CDFEAD03B997C166CDD78

Leave a Reply