Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

European Citizens’ Initiative

În curând îi veţi putea cere Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative în domenii care ţin de competenţa sa. Noul site vă pune la dispoziţie toate informaţiile privind lansarea unei „iniţiative cetăţeneşti”.

Iniţiativa cetăţenească europeană vă oferă posibilitatea de a vă implica direct în definirea politicilor Uniunii. Ea le permite cetăţenilor care împărtăşesc aceeaşi viziune să-i ceară Comisiei să propună noi acte legislative în anumite domenii.

Comisia, instituţia care elaborează propunerile legislative ale UE, are obligaţia formală de a lua în considerare orice solicitare care îndeplineşte condiţiile stabilite.

Normele şi procedurile sunt disponibile pe noul site dedicat iniţiativei cetăţeneşti europene. Îl puteţi accesa pentru a vă înregistra şi lansa propunerea de iniţiativă.

Iniţiativele pot face referire la toate domeniile politice în care Comisia are dreptul de a propune măsuri legislative, ca de exemplu, mediu, agricultură, transporturi sau sănătate publică.

Cum se lansează o iniţiativă

O inţiativă poate fi lansată de un comitet de organizare, format din cel puţin 7 cetăţeni care trăiesc în cel puţin 7 state membre diferite.

Acest comitet trebuie să solicite înregistrarea iniţiativei pe noul site înainte de a colecta declaraţii de susţinere din partea altor cetăţeni.

Comisia dispune de 2 luni pentru a examina dacă iniţiativa propusă respectă normele – de exemplu, va trebui să se asigure că aceasta „nu contravine în mod vădit” valorilor promovate de UE.

În cazul în care cererea de înregistrare este confirmată, organizatorii au la dispoziţie 1 an pentru a strânge semnături de la 1 milion de cetăţeni provenind din cel puţin 7 ţări ale UE (incluzând un număr minim din fiecare ţară).

Organizatorii pot colecta declaraţii de susţinere pe hârtie sau pe cale electronică. Sistemul online folosit de aceştia trebuie să fie certificat. Comisia a creat programe informatice gratuite pentru a-i ajuta pe organizatori să colecteze declaraţii de susţinere prin intermediul internetului.

Odată colectate, declaraţiile trebuie să fie certificate de către ţările din care au fost culese şi transmise Comisiei.

Etapele următoare

Comisia dispune apoi de 3 luni pentru a examina iniţiativa. Ea poate decide să propună noi dispoziţii legislative, să lanseze un studiu sau să opteze pentru alte măsuri – oricare ar fi decizia luată, aceasta trebuie explicată în mod public.

Orice propunere legislativă va fi înaintată guvernelor UE (reunite în cadrul Consiliul Uniunii Europene) şi, în majoritatea cazurilor, Parlamentului European.

Dacă este adoptată, propunerea devine act legislativ al UE.

http://ec.europa.eu/news/eu_explained/120127_ro.htm

Leave a Reply