Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Mediu: Comisia transmite titlul de Capitală europeană verde 2012 oraşului Vitoria Gasteiz

Comisia a transmis astăzi oraşului Vitoria-Gasteiz titlul de Capitală europeană verde, deţinut până în prezent de Hamburg. Comisarul UE pentru mediu, Janez Potočnik, preşedinta Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso, secretarul de stat pentru mediu, ministrul dezvoltării urbane şi al mediului, Holger Lange, precum şi primarul oraşului Vitoria-Gasteiz, Javier Maroto Aranzabal au luat parte la ceremonia desfăşurată la Parlamentul European, în cursul sesiunii plenare a Comitetului Regiunilor.

Comisarul Potočnik a declarat: „Hamburg a fost o Capitală europeană verde exemplară, impresionând mai ales prin turneul ‹‹Green Train of Ideas››, organizat în 18 oraşe europene, cu scopul de a transmite importantul mesaj cu privire la dezvoltarea durabilă în mediul urban. Aş dori să urez noroc oraşului Vitoria-Gasteiz în eforturile pe care le va întreprinde timp de un an în calitate de Capitală europeană verde 2012. Aştept cu nerăbdare să văd şi să aud vorbindu-se de iniţiativele care se vor lua în cursul anului pentru ca şi alte oraşe să poată învăţa din exemplul lor şi să fie motivate să amelioreze, de exemplu, consumul de apă, urbanismul şi infrastructura ecologică, precum şi celelalte numeroase elemente care fac ca un oraş să fie ecologic şi bun pentru trai.”

Preşedintele Barroso a declarat: „Cetăţenii doresc ca Europa să aducă beneficii concrete în viaţa lor de zi cu zi. Capitalele europene verzi răspund cel mai bine acestei cerinţe, având transporturi publice ecologice, clădiri publice eficiente din punct de vedere energetic şi multe alte exemple de proiecte locale extraordinare, cofinanţate adesea din bugetul de coeziune al UE, care depăşesc cu mult obiectivele stabilite de directivele UE. Pe baza succeselor înregistrate de Stockholm în 2010, Hamburg în 2011 şi, sperăm, Vitoria-Gasteiz în 2012, Comitetul Regiunilor este gata să colaboreze cu Comisia Europeană pentru a crea o comunitate care să permită partajarea la scară mai largă a experienţei acumulate de Capitalele europene verzi”.

Premiul „Capitala europeană verde” recunoaşte şi recompensează oraşele care promovează cel mai bine un stil de viaţă urbană ecologic şi care pot constitui exemple de urmat pentru alte oraşe. Europa are nevoie de acest tip de inspiraţie într-un moment în care oraşele se străduiesc să depăşească probleme de mediu din ce în ce mai persistente. De la lansarea acestei iniţiative în anul 2010, Vitoria Gasteiz, capitala Ţării Bascilor, situată în nordul Spaniei, este al treilea oraş european care câştigă prestigiosul titlul de Capitală europeană verde, după Stockholm şi Hamburg.

Vitoria-Gasteiz, un oraş de mărime medie

Oraşul medieval Vitoria-Gasteiz datează din 1181. Este capitala teritoriului istoric Alava, cuprinzând 76% din populaţia acestuia şi majoritatea industriilor şi serviciilor sale. Vitoria-Gasteiz este un oraş de mărime medie: municipalitatea include zona urbană, cu o populaţie de 235 445 de locuitori, plus 64 de cătune situate în zona rurală înconjurătoare.

Vitoria-Gasteiz este unul dintre oraşele cele mai ecologice din Europa în mai multe privinţe. Este rezultatul viu al unui angajament în materie de sustenabilitate asumat cu peste 30 de ani în urmă. Datorită bunelor sale practici în domeniul urbanismului, al spaţiilor verzi, al reciclării, al mobilităţii şi al consumului de apă, oraşul a devenit un exemplu pentru Europa. S-au amenajat aici peste 10 milioane de metri pătraţi de parcuri şi spaţii verzi, iar proiectul emblematic pentru realizarea unei centuri verzi i a adus oraşului recunoaşterea internaţională. Acreditarea sa în materie de protecţie a mediului este cu atât mai remarcabilă cu cât, în ultimele decenii, oraşul s-a confruntat cu o creştere demografică majoră. Urbanismul strategic riguros, implicarea fermă a cetăţenilor şi gestionarea echilibrată a mediului au permis oraşului să se armonizeze cu peisajul natural, creându-şi identitatea culturală şi devenind un model de sustenabilitate urbană. Ceea ce face ca acest oraş să fie un model european ideal este faptul că reprezintă prototipul oraşului mediu ca număr de locuitori şi ca întindere, în care trăiesc 84% dintre cetăţenii europeni.

Fapte şi cifre ecologice:

  • Toţi rezidenţii au acces la spaţii verzi deschise pe o rază de 300 m;
  • 613 hectare de centură verde;
  • 479m2 de pădure pe cap de locuitor (pădurea acoperă o treime din suprafaţa municipală);
  • 210 parcele pe care se practică agricultura ecologică;
  • 130 000 de copaci pe străzile oraşului;
  • Două linii de tramvai şi 90 km de piste pentru biciclete;
  • Jumătate din totalitatea traseelor sunt parcurse pe jos;
  • Primul program de acţiune pentru mediu a fost adoptat în 2002.

Premiul „Capitala europeană verde”

Europa este în prezent o societate predominant urbană, patru din cinci cetăţeni locuind în oraşe. Multe dintre problemele de mediu cu care se confruntă societatea noastră apar în zonele urbane, însă aceste zone dispun şi de capacitatea de angajare şi de inovare necesare pentru soluţionarea acestor probleme. Premiul „Capitala europeană verde” recunoaşte şi recompensează eforturile locale de ameliorare a mediului, a economiei şi a calităţii vieţii populaţiilor urbane aflate în creştere. Acest premiu se acordă în fiecare an unui oraş, nu neapărat unei capitale, care constituie un exemplu de stil de viaţă urban ecologic şi care poate fi un model pentru alte oraşe. Pe lângă faptul că oferă exemple de urmat pentru alte oraşe, acest plus de vizibilitate contribuie la îmbunătăţirea reputaţiei oraşului câştigător, precum şi a atractivităţii acestuia ca destinaţie pentru cei interesaţi să îl viziteze, să muncească şi să trăiască acolo.

În 2012, Capitala europeană verde va fi Vitoria-Gasteiz, iar în 2013 titlul va fi transmis oraşului Nantes. În prezent se desfăşoară concursul pentru desemnarea Capitalei europene verzi 2014, la care s-au înscris 18 oraşe. Câştigătorul pentru anul 2014 va fi anunţat în iunie 2012, în urma unei evaluări a candidaturilor de către un juriu internaţional asistat de un comitet de experţi în diferite domenii de mediu, printre care şi un membru al Comitetului Regiunilor.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/151211_vitoria_gasteiz_ro.htm

Comments are closed.