Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Transporturi: s-a deschis votul public cu privire la planificatoarele electronice de călătorii

În cadrul primului concurs european pentru mobilitate, lansat de vicepreşedintele Siim Kallas, comisarul pentru mobilitate şi transport, cetăţenii europeni au fost invitaţi să înceapă să voteze pentru planificatorul lor preferat de călătorii multimodale. Ideea care a stat la baza acestui concurs a fost aceea de a informa şi de a stimula dezvoltarea unor planificatoare integrate de călătorii, care să permită depăşirea frontierelor naţionale şi să ofere mijloace alternative de transport. Acum este rândul publicului să-şi spună cuvântul cu privire la planificatoarele prezentate.

Cu ocazia lansării acestui concurs, vicepreşedintele Kallas a declarat: „Amalgamul de planificatoare de călătorii existent în prezent este incompatibil cu piaţa unică europeană a transporturilor de care avem nevoie cu toţii. De ce nu pot încă să-mi planific sau să-mi rezerv pe internet, dintr-un singur clic, o călătorie prin Europa astfel încât să trec de la avion la tren sau vapor, la transportul urban sau rutier? Tehnologia există deja, mai trebuie doar să începem să o folosim.” Cu ocazia deschiderii votului public , dl Kallas a adăugat: „Având posibilitatea de a căuta şi de a găsi planuri de călătorie alternative din doar câteva simple clicuri, fără stresul provocat de necesitatea de a consulta mai multe site uri, oamenii vor putea să aleagă cea mai convenabilă soluţie de transport, ceea ce va determina funcţionarea mai rapidă şi mai eficientă a întregului sistem de transport. Trebuie să depunem eforturi pentru ca lucrurile să continue să avanseze, însă deocamdată trebuie să vedem ce am realizat până în prezent: spuneţi-vă părerea!”

Concursul pentru crearea unui planificator de călătorii cu adevărat european a fost deschis tuturor, de la societăţi şi organizaţii, până la orice persoană interesată de călătorii. Au fost prezentate 28 de exemple de planificatoare de călătorii şi 22 de idei inovatoare. Din nefericire, deşi inovatoare şi uşor de utilizat, unele dintre planificatoarele prezentate nu au respectat cerinţele stricte legate de aplicarea transfrontalieră şi multimodală.

Acum este rândul publicului să voteze, în perioada 5 decembrie 2011 – 13 ianuarie 2012, cele 12 planificatoare finaliste. În paralel, un juriu format din experţi se va reuni pentru a delibera asupra ideilor prezentate. Cele mai bune proiecte din fiecare categorie vor fi anunţate de vicepreşedintele Kallas cu ocazia unui eveniment care va avea loc la Bruxelles, în februarie 2012. Ca premiu, câştigătorii din fiecare categorie vor fi invitaţi la Congresul mondial STI, care se va desfăşura anul viitor (22-26 octombrie 2012) la Viena, pentru a-şi prezenta ideile şi soluţiile la standul Comisiei.

Pe pagina web actualizată a concursului ( www.eujourneyplanner.eu) se găseşte o hartă a planificatoarelor supuse votului electronic şi o listă completă a planificatoarelor de călătorii şi a ideilor prezentate Comisiei în cadrul concursului.

Provocările majore cu care se confruntă în prezent sectorul transporturilor (creşterea congestiei şi a costului carburanţilor, schimbările climatice) ne obligă să căutăm şi să găsim modalităţi mai inteligente de a călători. O soluţie ar fi recursul mai frecvent la călătorii multimodale, şi anume la utilizarea diferitelor moduri de transport pe parcursul unei singure călătorii. Pe lângă faptul că este mai ecologică, această soluţie este fără îndoială mai economică şi adaptabilă la necesităţile în materie de călătorii ale fiecăruia dintre noi. Deşi există deja peste 100 de planificatoare de călătorii, niciunul nu permite încă cetăţenilor europeni care doresc să călătorească pe teritoriul Europei să găsească informaţii sau să rezerve un singur bilet valabil pentru întreaga călătorie, indiferent de numărul de ţări pe care le traversează sau de mijloacele de transport utilizate.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/061211_planificatoare_electronice_ro.htm

 

Comments are closed.