Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Cum pot obtine cetatenii europeni protectie consulara in afara Uniunii Europene

In acest an, unul din sase europeni a planificat sa isi petreaca concediul in afara UE, sustine Comisia Europeana. In cazul in care tara de origine nu are reprezentata in tara in care se afla, ei pot solicita asistenta ambasadei sau consulatului unei alte tari UE. Acest drept se aplica in situatii obisnuite, cum ar fi furtul unui pasaport, un accident grav sau o boala grava, precum si in situatii de criza

Potrivit CE, europenii efectueaza in fiecare an aproximativ 90 milioane de calatorii in afara UE, fie din motive profesionale, fie pentru agrement. Comisia Europeana mentioneaza ca toti cetatenii UE au anumite drepturi care deriva din cetatenia europeana, daca sunt pusi in situatia de a apela la ajutor in strainatate si tara din care provin nu are ambasada sau consulat acolo:

“De exemplu, in cazul in care tara dumneavoastra nu este reprezentata, puteti solicita asistenta ambasadei sau consulatului unei alte tari UE. Acest drept se aplica in situatii intalnite in mod curent, cum ar fi furtul unui pasaport, un accident grav sau o boala grava, precum si in situatii de criza- cum ar fi evenimentele recente din Libia”.

“Pentru a face acest drept mai cunoscut, toate pasapoartele noi eliberate in Uniunea Europeana vor include informatii tiparite privind protectia consulara, impreuna cu adresa site-ului UE care ofera detalii despre locurile de unde se poate obtine ajutor pe durata concediului dumneavoastra in afara UE: www.consularprotection.eu. 20 de state membre ale UE fac deja sau au confirmat ca vor face acest lucru pentru toate pasapoartele nou eliberate. Se asteapta ca si celelalte sa le urmeze exemplul cat mai curand”, precizeaza CE intr-un comunicat publicat, miercuri, pe site-ul institutiei.

“Daca statul lor membru nu este reprezentat intr-o tara din afara UE, ei au dreptul de a solicita asistenta din partea oricarui consulat sau ambasada UE si au dreptul la protectie in aceleasi conditii ca si resortisantii statului membru catre a carui ambasada se indreapta”, a declarat comisarul UE pe Justitie, Viviane Reding.

Singurele tari in care au reprezentante diplomatice toate cele 27 de state membre ale UE sunt Statele Unite, China si Rusia.

Comsia Europeana da ca exemplu crizele din Libia, Egipt si Yemen, care “au pus in evidenta importanta sprijinului consular pentru cetatenii ajunsi in strainatate in voia sortii”.

“De exemplu, in momentul izbucnirii crizei din Libia, in aceasta tara se aflau aproximativ 6 000 de cetateni UE, dar numai opt state membre aveau reprezentante acolo. De asemenea, protectia consulara este importanta in situatii curente, cum ar fi pierderea sau furtul unui pasaport, un accident grav sau o boala grava, arestare sau detentie”.

Tratatele UE garanteaza tuturor cetatenilor UE dreptul la tratament egal in materie de protectie din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru, atunci cand calatoresc sau locuiesc pe teritoriul unei tari terte in care propria tara nu este reprezentata. In aproape toate tarile lumii, cel putin un stat al UE nu este reprezentat.

Cu toate ca 62 % dintre europeni se asteapta sa primeasca de la ambasada unei alte tari UE un ajutor similar celui pe care l-ar primi de la ambasada propriei tari, nu toti europenii si functionarii consulari sunt la curent cu dimensiunea UE a protectiei consulare.

La 23 martie 2011, Comisia a lansat un site web specializat ” www.consularprotection.eu ” pe care cetatenii UE care calatoresc in tari din afara UE pot gasi sfaturi de calatorie, precum si detaliile persoanelor de contact din cea mai apropiata ambasada.

De asemenea, inainte de sfarsitul acestui an, Comisia va inainta propuneri legislative care vizeaza:

  • consolidarea gradului de securitate juridica in ceea ce priveste domeniul de aplicare, conditiile si procedurile legate de protectia consulara si optimizarea utilizarii resurselor, inclusiv in situatii de criza;
  • instituirea masurilor de coordonare si cooperare necesare pentru a facilita protectia consulara curenta pentru cetatenii UE nereprezentati si pentru a rezolva problema compensatiilor financiare in materie de protectie consulara in situatii de criza.

Sursa: http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_23353/Cum-pot-obtine-cetatenii-europeni-protectie-consulara-in-afara-Uniunii-Europene.html

Comments are closed.