Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Găsește-i un nume! S-a lansat concursul pentru alegerea numelui noului Program UE de Cercetare și Inovare

Dacă sunteți cercetător, inginer, om de afaceri, student sau pur și simplu o persoană inovatoare sau creativă, puteți să propuneți, până la data de 10 mai, un nume relevant, atrăgător și ușor de reținut pentru noul Program UE de Cercetare și Inovare, ce urmează a fi introdus după 2013.

Concursul lansat astăzi de Comisia Europeană este legat de consultarea părților interesate, organizată în prezent de Comisie, cu referire la Cartea sa Verde privind noul program (vezi IP/11/138, MEMO/11/76) care va sta la baza inițiativei „Uniunea Inovării” (vezi IP/10/1288, MEMO/10/473) și a strategiei Europa 2020. Comisia propune un mod mai inteligent de a susține cercetătorii și persoanele inovatoare din Europa, pentru a încuraja excelența și pentru a se asigura că ideile bune pătrund pe piață și generează creștere economică durabilă și noi locuri de muncă. Noul program se va baza pe un „Cadru strategic comun” care reunește diferite tipuri de finanțare într-un mod coerent și flexibil. Astfel, finanțarea cercetării va putea fi adaptată pentru a răspunde provocărilor globale și pentru a aduce o contribuție substanțială la strategia generală Europa 2020. Formalitățile administrative inutile vor fi eliminate și modul de participare va fi simplificat. Comisia caută deci un nou nume și, cu ajutorul unui juriu alcătuit din personalități distinse, va alcătui o listă scurtă de posibile nume pe baza sugestiilor primite. Propunerile vor fi apoi supuse votului pe internet.

Comisarul european pentru cercetare și inovare, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat:„Programele-cadru pentru Cercetare și Dezvoltare Tehnologică și-au dovedit utilitatea pentru Uniune și contribuie încă la stimularea creșterii economice, la crearea de noi locuri de muncă și la îmbunătățirea calității vieții. Dar noul nostru program pentru cercetare și dezvoltare va marca un nou început și o nouă aventură, așadar avem nevoie de un nume nou. Trebuie să intrăm în contact cu părțile interesate și cu publicul și să facem munca noastră mai vizibilă la nivel politic și mediatic, pentru a crește participarea și a obține rezultate mai bune. Dorim să dăm noului program o identitate clară, care să reflecte ceea ce face efectiv, astfel încât acesta să nu fie doar „un alt Program-cadru”. De aceea invit publicul să dea dovadă de creativitate și să îi găsească un nume !”.

Cartea Verde a Comisiei, publicată în luna februarie, propune un Cadru Strategic Comun pentru cercetare și inovare care marchează o schimbare față de trecut și propune o abordare nouă, pentru a face față provocărilor cu care se va confrunta Europa în următorii zece ani și în perioada de după. Această nouă abordare necesită o nouă „identitate”. Iată de ce a fost lansat acest concurs pentru găsirea unui nume care să poată fi ușor asociat cu cercetarea și inovarea și care să fie, în același timp, original, ușor de reținut, de pronunțat și de scris. De asemenea, el trebuie să poată fi utilizat în numeroase limbi sau să poată fi ușor de tradus.

Propunerile pentru noul nume pot fi trimise până la data de 10 mai 2011 la adresa http://ec.europa.eu/research/csfri/index_en.cfm, adresă la care poate fi consultat și regulamentul concursului.

Un juriu internațional va selecta cele trei propuneri care vor fi supuse votului public prin internet. Juriul va fi alcătuit din:

  • Carmen Vela, director general al INGENASA, un IMM inovator în domeniul biotehnologiilor cu sediul în Madrid, Spania;
  • Frank Gannon, președinte – director general al Institutului de Cercetări Medicale Queensland (QIMR).
  • Anne L’Huillier, bursieră a Consiliului European pentru Cercetare, profesor de fizică nucleară la Universitatea din Lund, Suedia, laureată a premiului L’Oréal-Unesco 2011.
  • Eric Hollander, director de creație la AIRONAIR, expert în strategii de branding/comunicare.
  • Anna Innamorati, președinte a companiei McCann (filiala din Roma), expert în strategii de branding/comunicare.
  • Massimo Busuoli, șefului biroului din Bruxelles al ENEA (Agenția Națională italiană pentru noile tehnologii, energie și dezvoltare economică durabilă)

Numele câștigător va fi anunțat de către comisarul Geoghegan-Quinn la conferința care va avea loc în data de 10 iunie, la Bruxelles, și care va încheia consultarea în curs privind Cadrul Strategic Comun.

Câștigătorul va beneficia de o călătorie gratuită la Bruxelles pentru a participa la Conferința Europeană privind Inovarea care va avea loc la sfârșitul acestui an. El/ea se va întâlni cu comisarul și cu alte personalități din mediul politic, științific și de afaceri.

Context

Noul sistem de finanțare pentru cercetare și inovare va avea la bază succesele înregistrate de actualul Program-Cadru pentru Cercetare (PC7), de Programul-adru pentru Inovare și Competitivitate (CIP) și de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT).

Se dorește ca activitățile de cercetare și inovare finanțate de UE să contribuie cât mai mult la stimularea creșterii durabile, la crearea de noi locuri de muncă și soluționarea unor provocări majore cu care se confruntă Europa – și anume schimbările climatice, securitatea energetică și alimentară, sănătatea și îmbătrânirea populației.

aceasta este nevoie de un set coerent de instrumente de-a lungul întregului „lanț al inovării”, începând cu cercetarea de bază și terminând cu introducerea pe piață a produselor și serviciilor inovatoare. Inovarea non-tehnologică, de exemplu în design sau marketing, trebuie de asemenea susținută.

Cartea Verde a Comisiei pune, de asemenea, bazele unui proces mai amplu de simplificare a normelor și procedurilor. Părțile interesate pot să participe la procesul de consultare până la 20 mai 2011.

Sursa: http://ec.europa.eu/romania/news/nou_nume_fp7_ro.htm

Comments are closed.