Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Comisia Europeana sustine cresterea numarului de femei in posturi de conducere

Mediul de afaceri european continua sa fie dominat de barbati: numai unul din 10 membri ai consiliilor de administratie ale celor mai mari societati din Europa sunt femei si in 97% din cazuri presedintele Consiliului de administratie este un barbat, informeaza Comisia Europeana. Din studiile efectuate, reiese ca societatile in care numarul femeilor care detin functii superioare de conducere este mai mare au performante mai bune decat cele a caror conducere este exclusiv masculina.

Veniturile din exploatare ale acestor companii sunt mai mari si stiu mai bine sa atraga talentele si sa ii inteleaga pe clienti. Valorificarea la maximum a talentului femeilor europene in randul fortei de munca nu aduce beneficii doar intreprinderilor, ci si economiei si societatii in ansamblul lor. Femeile reprezinta 60% din persoanele cu studii universitare, dar sunt in continuare reprezentate insuficient la nivelul care presupune atributii de luare a deciziilor economice.

In aceste conditii, vice-presedintele Comisiei Europene Viviane Reding s-a intalnit cu presedinti si directori ai consiliilor de administratie ai unor companii cotate la bursa din 10 tari europene. In cadrul intalnirii, s-a discutat despre modul in care poate fi sporit numarul femeilor care ocupa functii superioare de conducere si s-a analizat daca pentru a intreprinde cu rapiditate schimbari majore ar trebui sa se recurga la autoreglementare sau la reglementare separata.

Aceasta problema a fost ridicata initial in septembrie 2010, cand Comisia Europeana, ca urmare a propunerii vice-presedintelui Reding, a afirmat in Strategia pentru egalitatea intre femei si barbati ca „intentioneaza sa reflecteze la o initiativa cu obiective specifice pentru ameliorarea echilibrului intre femei si barbati in procesul decizional”. Pe baza noilor cifre, Comisia a avut un schimb de puncte de vedere cu companiile si partenerii sociali pentru a vedea ce masuri au luat si intentioneaza sa ia in viitorul apropiat pentru a imbunatati echilibrul dintre femei si barbati in consiliile de administratie. In urmatoarele 12 luni, Comisia va monitoriza progresele inregistrate. Dupa aceasta perioada, Comisia va analiza necesitatea intreprinderii unor masuri suplimentare.

„Doresc sa transmit un mesaj clar mediului de afaceri european: femeile sunt un atu in mediul de afaceri,” a afirmat vice-presedintele Reding. „Trebuie sa valorificam toate persoanele talentate din societatea noastra pentru a ne asigura ca economia Europei ia avant. Acesta este motivul pentru care dialogul dintre Comisie si partenerii sociali este atat de important. Consider ca autoreglementarea ar putea aduce o schimbare pozitiva daca este credibila si eficace in intreaga Europa. Cu toate acestea, voi reveni asupra acestei chestiuni peste un an. Daca autoreglementarea nu da rezultate, sunt pregatita sa intreprind actiuni suplimentare la nivelul UE.”

Conform noului raport privind echilibrul dintre femei si barbati in structurile de conducere ale companiilor, in medie femeile reprezinta 12% din numarul membrilor consiliilor de administratie ale celor mai mari societati cotate la bursa din intreaga UE si numai 3% din numarul presedintilor consiliilor de administratie. Cifrele variaza de la o tara la alta, in Suedia si Finlanda femeile reprezentand 26% din numarul membrilor consiliilor de administratie, in timp ce in Malta doar 2%.

Sursa: http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_22089/Comisia-Europeana-sustine-cresterea-numarului-de-femei-in-posturi-de-conducere.html

Comments are closed.