Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Tarile europene sarbatoresc 20 de ani de la înfiintarea numarului 112

Ziua de 11 februarie 2011, marcheaza Ziua Europeana 112 si aniversarea a 20 de ani de la decizia de a crea numarul european de urgenta 112. Acest numar este comun pentru toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene si este utilizat pentru a contacta gratuit serviciile de urgenta.

Desi exista zeci de numere de urgenta în cadrul Uniunii Europene, 112 este unicul numar de urgenta care poate fi folosit pentru a contacta serviciile de urgenta (ambulanta, pompieri si politie) în orice tara din UE. Din pacate, la 20 de ani dupa crearea sa, înca 3 din 4 europeni nu cunosc ca 112 este numarul de urgenta disponibil la nivel european.

“112 este un serviciu pentru toti cetatenii europeni: este într-adevar pacat ca ei nu sunt constienti de acest aspect. Toti împreuna, trebuie sa reusim în a face acest numar cunoscut de catre fiecare cetatean european”, a spus Emmanuel Paul, presedintele Fundatiei 112, fundatie cu sediul la Bruxelles dedicata promovarii numarului european de urgenta.

Numarul unic pentru apeluri de urgenta trebuie folosit atunci când este necesara interventia agentiilor specializate de interventie, pentru asigurarea asistentei imediate în situatii în care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul.

Numarul 112 este gratuit si poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil în România si întreaga Uniune Europeana. Parlamentul European si Consiliul au declarat ziua de astazi, 11 februarie, „Ziua Europeana 112”, în încercarea de a aduce la cunostinta publicului larg informatii despre acest serviciu si de a determina autoritatile nationale sa sporeasca capacitatile plurilingve în interiorul acestuia.

„Numarul european de urgenta trebuie sa fie cunoscut de toata lumea.Europa dispune de un numar de urgenta unic, 112, care asigura întreaga gama de servicii de urgenta, în toate statele membre, în beneficiul tuturor cetatenilor care le solicita. Este inacceptabil faptul ca mai putin de un sfert dintre cetatenii europeni sunt constienti de existenta acestui numar, la fel cum sunt inacceptabile si barierele lingvistice care împiedica persoanele care calatoresc în statele membre sa comunice cu operatorii serviciului de urgenta”, a declarat comisarul pentru telecomunicatii, Viviane Reding.„UE trebuie sa depuna eforturi pentru a garanta siguranta celor 500 de milioane de cetateni ai sai, eforturi la fel de sustinute ca cele depuse pentru a le garanta acestora posibilitatea de a calatori liber în toate cele 27 de state membre. Aceasta prima zi europeana dedicata serviciului 112 are menirea de a sensibiliza autoritatile nationale, care au datoria sa asigure, în centrele de urgenta 112, disponibilitatea serviciului într-un numar mai mare de limbi si sa ia masuri pentru constientizarea publicului cu privire la acest numar salvator.”

Sursa: EUROPE DIRECT Timis

Comments are closed.