Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Tallinn si Turku – capitale culturale europene în 2011

Doua orase portuare, cu o istorie bogata, sunt gata sa îsi celebreze patrimoniul cultural alaturi de vizitatori din lumea întreaga.

Orasele Tallinn (Estonia) si Turku (Finlanda) preiau stafeta de la Essen (Germania), Pécs (Ungaria) si Istanbul (Turcia) pentru a deveni capitale culturale europene. În acest scop, au pregatit o serie de evenimente culturale care ar putea atrage milioane de vizitatori pe durata întregului an.

Aflat deja la cea de-a 26-a editie, programul privind desemnarea capitalei culturale reprezinta una dintre cele mai importante initiative europene. Orasele candidate la titlu trebuie sa elaboreze un program anual de evenimente culturale care sa reflecte identitatea lor europeana si sa-i implice direct pe cetateni. De asemenea, trebuie sa planifice investitii publice pe scara larga. Fiecare oras câstigator primeste fonduri europene în valoare de 1,5 milioane de euro.

Tallinn si-a propus sa devina un oras mai creativ si mai orientat catre cultura, punând accent pe patrimoniul sau medieval si pe trecutul sau maritim. De-a lungul anului 2011, vor fi lansate proiecte de constructii, cum ar fi reabilitarea centrelor culturale. Printre activitatile programate se numara “Zilele maritime ale orasului Tallinn”, cel mai mare eveniment gratuit pentru familiile din Estonia si un concert rock pentru a marca independenta tarii.

Programul orasului Turku, situat pe coasta de sud-vest a Finlandei, pune accent pe importanta culturii pentru bunastare si mediu. În acest oras vor fi lansate proiecte privind crearea unor programe cu continut cultural menite sa amelioreze bunastarea în scoli si în caminele pentru batrâni. În cadrul altor evenimente, se va aborda caracterul maritim al orasului si se vor explora aspecte legate de constiinta, identitate si diversitate.

În cursul anului 2011, cele doua capitale culturale europene vor realiza si o serie de proiecte comune, valorificând astfel proximitatea geografica si afinitatile etnice. Aceste proiecte vor atrage atentia în special asupra problemelor legate de poluarea Marii Baltice.

Tallinn a dat startul festivitatilor în cadrul unei spectacol fastuos din care nu au lipsit focurile de artificii si un concert nocturn. La Turku, ceremonia de deschidere va avea loc la data de 15 ianuarie, fiind urmata de trei zile de evenimente si activitati, inclusiv un amplu spectacol în aer liber, pe malul râului Aura.

Sursa:

http://ec.europa.eu/news/culture/110111_ro.htm

Comments are closed.