Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Uniunea Europeana si voi în 2010

La ora bilantului de sfârsit de an, brosura “Europa si voi” se opreste asupra câtorva din initiativele UE în 2010.

Dificultatile cu care s-a confruntat Grecia si, mai recent, Irlanda au zguduit din temelii zona euro si economia europeana. Uniunea Europeana a reactionat acordând rapid ajutor financiar acestor tari, ceea ce a permis mentinerea credibilitatii monedei unice si restabilirea încrederii pietelor. Pe de alta parte, pentru a-si asigura stabilitatea financiara, UE a creat un mecansim inovator de ajutor în valoare de aproape 500 de miliarde de euro (Fondul european de stabilitate financiara) si institutii de supraveghere a pietelor financiare.

De asemenea, UE a încercat sa faca fata crizei si prin luarea unor masuri vizând piata muncii. Uniunea a deblocat suma de 100 de milioane de euro în scopul finantarii microcreditelor (împrumuturi de maxim 25 000 de euro) destinate somerilor care doresc sa se lanseze în afaceri.

În primavara, pasagerii blocati în aeroporturi din cauza norului de cenusa vulcanica au putut obtine despagubiri si asistenta datorita legislatiei europene privind protectia pasagerilor aerieni . Începând cu acest an, calatorii care se deplaseaza cu trenul sau cu vaporul beneficiaza de aceleasi drepturi. Astfel, de acum înainte, biletele de tren vor putea fi rambursate în proportie de 50% în caz de întârziere.

În ceea ce priveste drepturile fundamentale, noua legislatie europeana le permite cetatenilor implicati în proceduri judiciare într-o alta tara a Uniunii, sa beneficieze gratuit de servicii de traducere si interpretare.

UE nu i-a uitat nici pe consumatori. Masurile care îi încurajeaza pe acestia sa recicleze aparatura electrica si electronica sau cele care vizeaza crearea unui model comun de încarcator pentru telefoanele mobile ilustreaza preocuparea Uniunii fata de viata de zi cu zi a europenilor.

Pe plan extern, Uniunea a confirmat în 2010 rolul sau de prim donator mondial, sprijinind numeroase tari afectate de dezastre naturale sau ecologice. În acest fel, ea a jucat un rol central în ajutorul international acordat imediat dupa cutremurul din Haiti.

Sursa:

http://ec.europa.eu/news/eu_explained/101223_ro.htm

Brosura “Europa si voi” (Editia 2011)

Comments are closed.