Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Comisia Europeana lanseaza o consultare privind revizuirea normelor în materie de roaming pentru telefonia mobila în U.E.

Prin aceasta consultare, Comisia doreste sa afle în ce masura au functionat, în practica, actualele norme UE privind serviciile de roaming. În acest sens, prezinta un interes deosebit efectul normelor UE asupra utilizatorilor si furnizorilor de servicii de telefonie mobila si masurile care ar mai putea fi luate în vederea promovarii concurentei si a satisfactiei clientilor. Se doreste, de asemenea, ca în cadrul consultarii sa fie exprimate opinii referitoare la optiunile de reglementare sau de politica cele mai potrivite pe termen scurt, mediu si lung pentru sporirea concurentei pe piata, precum si la masura în care evolutiile tehnologice ar putea îmbunatati functionarea pietei serviciilor de voce, text (SMS) si date.

Comisia doreste, în special, feedback în legatura cu modalitatile prin care poate fi îndeplinit obiectivul Agendei digitale de a avea o piata unica a serviciilor de telecomunicatii, în cadrul careia diferenta dintre tarifele de roaming si cele nationale sa se apropie de zero pâna în 2015. Comisia doreste ca toti utilizatorii de roaming sa aiba acces rapid si unor la tarife de roaming competitive pentru voce, SMS uri si date, iar preturile de consum oferite de operatori sa fie mai apropiate de costul real al furnizarii eficiente de servicii de roaming.

Raspunsurile primite în cursul consultarii vor fi luate în considerare de catre Comisie în cadrul revizuirii normelor privind serviciile de roaming, în 2011, si vor ajuta Comisia sa propuna cele mai adecvate solutii pentru îmbunatatirea functionarii pietei.

Context

Regulamentul UE din 2007 privind serviciile de roaming(MEMO/07/251, IP/07/1202) a introdus plafoane pentru preturile angro si de consum ale serviciilor de roaming, precum si masuri pentru sporirea transparentei. În 2009, UE a modificat Regulamentul privind serviciile de roaming, cu scopul de a reduce si mai mult preturile serviciilor de voce, mesaje text si date. Prin modificare a fost introdus un „eurotarif SMS” care limita pretul unui SMS la 0,11 EUR (fara TVA), iar în cazul datelor a fost introdus un plafon pentru pretul angro al unui megabyte încarcat sau descarcat (la nivelul de 0,80 EUR de la 1 iulie 2010).

Tot de la 1 iulie 2010, facturile pentru transferul de date în roaming ale calatorilor sunt limitate automat la 50 de EUR/luna fara TVA (cu exceptia cazurilor în care clientii au ales o alta limita, mai ridicata sau mai scazuta). Operatorii trebuie sa trimita o avertizare utilizatorilor atunci când valoarea facturii acestora atinge 80 % din limita pentru transferul de date în roaming. Operatorul trebuie sa întrerupa conexiunea la internet a telefonului mobil odata ce a fost atinsa limita, cu exceptia cazului în care clientul a indicat ca doreste sa continue transferul de date în roaming în luna respectiva.

Începând cu 1 iulie 2010, pretul apelurilor de voce în roaming este plafonat la 0,39 EUR/minut (fara TVA), iar primirea de apeluri în roaming costa maximum 0,15 EUR/minut (fara TVA). Regulamentul din 2009 privind serviciile de roaming este valabil pâna la 30 iunie 2012.

Într un raport intermediar din iunie 2010 (a se vedea IP/10/851), Comisia a precizat ca, deti legislatia a determinat reducerea preturilor pentru serviciile de roaming, piata nu este înca îndeajuns de puternica pentru a oferi clientilor cele mai bune optiuni si preturi. Preturile de consum tind sa se grupeze în jurul plafoanelor maxime impuse de reglementarile UE, iar Comisia considera ca normele UE ofera operatorilor o marja suficient de ampla încât acestia sa ofere tarife de roaming mai atractive sub limita reglementata. În al doilea trimestru al anului 2010, pretul maxim legal în UE pentru apelurile de voce în roaming a fost de 0,43 EUR/minut, iar clientii care au ales „eurotariful” au platit, în medie, 0,38 EUR/minut pentru efectuarea unui apel în roaming. De asemenea, clientii care au ales „eurotariful” au platit, în medie, 0,16 EUR/minut pentru apelurile primite în roaming, un pret aflat putin sub plafonul de 0,19 EUR.

Comisia trebuie sa încheie revizuirea normelor referitoare la serviciile de roaming în UE si sa prezinte un raport Parlamentului European si Consiliului pâna la 30 iunie 2011.

Sursa:

http://ec.europa.eu/romania/news/09122010_agenda_roaming_ro.htm

Comments are closed.