Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Comisia prezinta un nou set de masuri menite sa protejeze mai bine cetatenii UE

„Strategia de securitate interna a UE în actiune”, contine 41 de actiuni care vizeaza cele mai urgente amenintari la adresa securitatii, cu care se confrunta Europa. Printre aceste actiuni se afla un program comun pentru destramarea retelelor infractionale si teroriste, pentru protejarea cetatenilor, a întreprinderilor si a societatilor împotriva criminalitatii cibernetice, pentru sporirea securitatii UE printr-o gestionare mai inteligenta a frontierelor si pentru cresterea gradului de pregatire a Uniunii si a capacitatii de raspuns a acesteia în situatii de criza

„În mod traditional, securitatea interna a UE a fost marcata de o anumita fragmentare, concentrându-se asupra unui singur domeniu într-un anumit moment. În prezent, adoptam o abordare comuna privind raspunsul la amenintarile ?i provocarile cu care ne vom confrunta în materie de securitate. Terorismul, criminalitatea organizata, transfrontaliera si cibernetica, precum si crizele si dezastrele sunt domenii în care trebuie sa ne unim eforturile si sa conlucram pentru a spori securitatea cetatenilor nostri, a întreprinderilor si a societatilor din întreaga UE. Aceasta strategie evidentiaza amenintarile cu care ne confruntam si actiunile pe care trebuie sa le întreprindem pentru a putea sa combatem aceste amenintari. Încurajez toate partile implicate sa îsi asume responsabilitatea în vederea punerii în aplicare a acestor actiuni, consolidând, astfel, securitatea UE”, a declarat dna Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.

Furtul de masini, tâlhariile, traficul de droguri si fraudarea cartilor de credit sunt adesea manifestari la nivel local ale retelelor infractionale internationale, care actioneaza la nivel transfrontalier si în spatiul cibernetic. Delicventii utilizeaza din ce în ce mai mult internetul, atât pentru infractiuni minore, cât si pentru atacuri de mare amploare. La frontierele externe ale UE, se desfasoara operatiuni de trafic de droguri, de bunuri contrafacute, de arme, de persoane, iar retelele infractionale priveaza finantele publice de venituri importante. Fondul Monetar International estimeaza ca profiturile generate doar de infractiunile financiare reprezinta pâna la cinci la suta din PIB-ul mondial. Crizele si dezastrele, indiferent daca acestea sunt cutremure si inundatii sau daca sunt cauzate de erori umane ori de intentii rauvoitoare, pot provoca suferinte populatiei, precum si pagube economice si de mediu. Totodata, teroristii gasesc noi modalitati de a face rau societatilor noastre, inclusiv directionând propaganda extremista violenta catre persoane vulnerabile.

În prezent, Comisia propune noi masuri menite sa combata aceste provocari. Printre acestea se afla o propunere legislativa pentru confiscarea activele provenite din savârsirea de infractiuni. De asemenea, UE ar trebui sa contribuie la punerea la dispozitia comunitatilor a unor mijloace de actiune pentru a combate radicalizarea si recrutarea si ar trebui sa identifice modalitati pentru a proteja mai bine infrastructura de transport, în mod special transportul terestru, împotriva terorismului. Se propune înfiintarea unui centru european de combatere a criminalitatii cibernetice, în vederea reunirii expertizei în materie de anchetare si de prevenire a infractiunilor cibernetice si se elaboreaza o serie de masuri pentru instituirea unei abordari mai inteligente în ceea ce priveste gestionarea frontierelor, precum si pregatirea si raspunsul în caz de crize si de dezastre.

„Strategia de securitate interna a UE în actiune” identifica cinci obiective strategice si propune o serie de actiuni pentru fiecare dintre acestea.

1. Destramarea retelelor infractionale internationale care ameninta societatea noastra

 • o serie de propuneri pentru sechestrarea si confiscarea în mod rapid si eficient a profiturilor si a activele provenite din savârsirea de infractiuni (2011);
 • propunere privind utilizarea registrelor cu numele pasagerilor în UE (2011);
 • propunere privind monitorizarea si acordarea de asistenta statelor membre în ceea ce priveste combaterea coruptiei (2011).

2. Prevenirea terorismului si combaterea radicalizarii si a recrutarii

 • elaborarea unei politici pentru extragerea si analizarea datelor de mesagerie financiara în UE, programul de urmarire a finantarilor în scopuri teroriste (TFTP UE) (2011);
 • înfiintarea unei retele a UE pentru cresterea gradului de informare a publicului cu privire la radicalizare si adoptarea unor masuri de sustinere a societatii civile pentru a prezenta, a traduce si a combate propaganda extremista violenta (2011);
 • consolidarea politicii UE de securitate a transporturilor (2011).

3. Cre?terea nivelului de securitate pentru cetateni si întreprinderi în spatiul cibernetic

 • înfiintarea unui centru al UE de combatere a criminalitatii cibernetice (2013);
 • înfiintarea unei retele de echipe de interventie în caz urgenta informatica (2012);
 • înfiintarea unui sistem european de alerta si schimb de informatii – EISAS, (2013).

4. Consolidarea securitatii prin gestionarea frontierelor

 • înfiintarea Sistemului european de supraveghere a frontierelor – EUROSUR, (2011);
 • îmbunatatirea analizei pentru identificarea „punctelor sensibile” la frontierele externe (2011);
 • elaborarea de rapoarte comune privind traficul de persoane, filierele de imigratie clandestina si traficul de marfuri ilicite ca baza pentru operatiuni comune (2011).

5. Cresterea capacitatii de rezilienta a Europei în caz de crize si de dezastre

 • înaintarea unei propuneri privind punerea în aplicare a clauzei de solidaritate (2011);
 • înaintarea unei propunere privind dezvoltarea unei capacitati europene de raspuns în situatii de urgen?a (2011);
 • definirea unei politici de gestionare a riscului care sa lege evaluarile amenintarilor si ale riscurilor de luarea deciziilor (2014).

Anual, Comisia va prezenta Parlamentului European si Consiliului un raport privind progresele înregistrate. Comisia va sustine Comitetul permanent pentru cooperarea operationala în materie de securitate interna (COSI), care va juca un rol-cheie în asigurarea punerii în aplicare efective a strategiei.

Context

Strategia de securitate interna este o componenta esentiala a Programului de la Stockholm. În februarie 2010, presedintia spaniola a UE a evidentiat provocarile cu care se confrunta UE în strategia de securitate interna („Catre un model european de securitate”) si a invitat Comisia sa propuna actiuni în vederea punerii în aplicare a acesteia.

Pentru informatii suplimentare:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Comments are closed.