Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Zilele europene ale dezvoltarii – 6 si 7 decembrie la Bruxelles

La 6 si 7 decembrie, Comisia Europeana va organiza cea de a 5-a editie a Zilelor europene ale dezvoltarii (ZED) la Bruxelles, în cooperare cu presedintia belgiana a Uniunii Europene. Presedintele José Manuel Barroso va tine un discurs în deschiderea acestui forum de discutii politice majore care reuneste actuali si fosti sefi de stat si de guvern din Europa, Africa si din restul lumii, reprezentanti la nivel înalt ai guvernelor, organizatii internationale, precum si specialisti în domeniul dezvoltarii, organizatii neguvernamentale, mass-media si societatea civila.

Organizate la câteva zile dupa Summitul UE-Africa de la Tripoli, în paralel cu Conferinta Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice, care are loc la Cancún, Zilele europene ale dezvoltarii ofera o interfata oportuna si specifica, ce permite partilor interesate si guvernelor sa abordeze provocarile globale într-o atmosfera deschisa si, de multe ori, informala. Pentru a participa la Zilele europene ale dezvoltarii, va invitam sa va înscrieti la adresahttp://register.eudevdays.eu/ .

„Zilele europene ale dezvoltarii reprezinta un eveniment marcant în calendarul european al dezvoltarii si, totodata, principala platforma europeana pentru dialog si dezbateri pe probleme de dezvoltare”, a declarat Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare. „Pentru actorii din domeniul dezvoltarii, acesta reprezinta o ocazie unica de a dezbate si de a împartasi idei, iar pentru public, o modalitate de a descoperi muzica, arta si filmele din tarile în curs de dezvoltare. Editia din acest an a Zilelor europene ale dezvoltarii are loc într-un moment crucial, în care politica de dezvoltare evolueaza în vederea adaptarii la noul cadru institutional al UE si la actualul context internayional.”

ZED 2010: actualul program

Sub conducerea presedintelui José Manuel Barroso si a comisarului pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, editia 2010 a ZED va avea 15 grupuri de lucru la nivel înalt, doua discursuri de deschidere si 30 de seminarii pe teme sensibile, cum ar fi locul pe care îl ocupa dezvoltarea în cadrul institutional prevazut de Tratatul de la Lisabona, guvernanta, o reflectie asupra viitorului cooperarii pentru dezvoltare, accesul la energie, „politica mondiala în domeniul sanatatii”, gestionarea resurselor naturale, sprijinirea sectorului privat, eficacitatea ajutorului, drepturile omului, etc. Aceasta editie a ZED va fi marcata de numeroase alte evenimente, decernarea unor premii si prezentarea unor rapoarte. Printre cele mai importante evenimente se numara ceremonia de decernare a premiilor pentru jurnalism Lorenzo Natali, care, în acest an, va avea loc la Primaria din Bruxelles, si ceremonia de decernare a premiilor pentru concursul „Muzica împotriva saraciei”. (Pentru a accesa lista cu celelalte evenimente, va invitam sa consultati linkul corespunzator proiectului de program al ZED de mai jos).

În acest moment, în afara de reprezentantii Comisiei Europene, printre participantii care si-au confirmat prezenta se numara: presedintii actuali ai statelor Benin, Burkina Faso, Rwanda, Mali, Tanzania si Malawi (care detine în prezent presedintia Uniunii Africane), prim-ministrii din Zimbabwe si Autoritatea Palestiniana, Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, Jean Ping (presedintele Comisiei Uniunii Africane), fostul presedinte al Frantei, Jacques Chirac, profesori universitari celebri, cum ar fi prof. Paolo Buss, prof. Paul Collier, Dr. Armando De Negri si Dr. Rajendra Pachauri si reprezentanti ai organizatiilor internationale, cum ar fi Filippo Grandi (UNRWA), Dr. Ibn Chambas (Secretar General al ACP) si Cheick Sidi Diarra (Înaltul Reprezentant al Natiunilor Unite pentru tarile cel mai putin dezvoltate). si-au confirmat, de asemenea, prezenta reprezentanti ai fundatiilor Nike si Bill & Melinda Gates.

S-au deschis înscrierile!

Reprezentantii mass-media care doresc sa participe la Zilele europene ale dezvoltarii trebuie sa se înregistreze acum pe site-ul:http://register.eudevdays.eu/ .

În plus, pentru a oferi tuturor posibilitatea de a urmari evenimentele si dezbaterile, în acest an, site-ul ZED – www.eudevdays.eu – va pune la dispozitie un volum important de resurse online. Web-streaming, rezumate audiovizuale zilnice, un serviciu de citate, acces la o echipa de filmare si la studiouri de televiziune si radio, precum si multe alte facilitati vor fi disponibile pentru a facilita munca jurnalistilor si a reprezentantilor mass-media. O lista completa a serviciilor furnizate este disponibila în „Ghidul pentru mass-media” (a se vedea linkul de mai jos).

Context:

Zilele europene ale dezvoltarii au fost lansate în 2006 pentru a îmbunatati eficacitatea ajutorului si pentru a consolida Consensul european privind cooperarea pentru dezvoltare. Cele patru editii anterioare au beneficiat de participarea a 31 de sefi de stat, 44 de sefi de guvern sau ministri si 6 laureati ai premiului Nobel. La ultima editie din 2009 de la Stockholm au participat, în total, 6 000 de persoane.

Sursa

http://ec.europa.eu/romania/news/04102010_zilele_dezvoltarii_ro.htm

Comments are closed.