Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Întârzierea efectuarii platilor Parlamentul aproba un termen general de 30 de zile

Parlamentul European a votat miercuri acordul la care s-a ajuns cu Consiliul privind stabilirea unui termen de 30 de zile pentru efectuarea platilor plata facturilor. Noile reguli trebuie sa asigure ca întreprinderile europene mici si mijlocii nu vor mai avea probleme financiare din cauza întârzierii platilor din partea autoritatilor publice sau a altor companii, sustinând astfel continuarea afacerilor, inovatia si siguranta locurilor de munca.

Ca regula generala, termenul atât pentru sectorul public cât si pentru cel privat pentru efectuarea platii pentru bunuri sau servicii furnizate va fi de acum înainte de 30 de zile. Negociatorii PE au vizat evitarea vidului legislativ si asigurarea faptului ca derogarile de la termenul general sunt acceptate numai în conditii speciale.

Timp de mai mult de un an, Parlamentul a încercat sa obtina reguli mai stricte si mai clare cu privire la termenele de plata. Acordul, prezentat în plen ca un “amendament consolidat” de catre Barbara Weiler (S&D, DE), raportoarea Parlamentului, a fost sustinut în mare parte de catre toate gruparile politice si a fost adoptat cu 612 voturi pentru, 12 împotriva si 21 de abtineri.

“Aceasta directiva va duce la dezvoltarea unei noi culturi a platilor. Scopul nostru a fost acela de a asigura ca drepturile întreprinderilor mai mici sunt protejate, pentru a îmbunatati lichiditatea si a crea un climat mai bun pentru investitiile în crearea de noi locuri de munca,” a spus raportoarea Barbara Weiler în timpul dezbaterii de marti seara. Raportorul a subliniat faptul ca intentia Parlamentului nu este în niciun caz aceea ca perioada de implementare sa ia doi ani. “Din ianuarie, statele membre ar trebui sa înceapa transpunerea în legislatia nationala,” a adaugat Barbara Weiler.

Noile termene de plata

În ceea ce priveste tranzactiile între companii, termenul general de efectuare a platii este de 30 de zile, atâta timp cât nimic altceva nu este stipulat în contract. Daca ambele parti sunt de acord, termenul poate fi prelungit pâna la 60 de zile. Perioada poate fi extinsa chiar mai mult fata de termenul de 60 de zile, daca acordul dintre creditor si debitor este “convenit în mod expres” si daca prelungirea termenului nu este “foarte injusta” fata de creditor.

Pentru tranzactiile dintre autoritatile publice si companii, termenul de plata este de 30 de zile. Daca ambele parti doresc sa extinda termenul, acest lucru trebuie sa fie convenit în mod expres si „justificat din punct de vedere obiectiv,” luând în considerare natura si caracteristicile contractului. Deputatii europeni au insistat mai ales pentru a asigura ca autoritatile publice nu vor putea amâna efectuarea platilor mai mult de 60 de zile.

Dispensa pentru autoritatile publice din sistemul medical

Statele membre pot alege un termen de plata de pâna la 60 de zile pentru autoritatile publice din sistemul medical. Aceasta se datoreaza naturii deosebite a acestor institutii, cum ar fi spitalele, finantate în mare parte prin rambursarea costurilor prin sistemele de protectie sociala.

Dobânzi, masuri de compensatie si perioada de verificare

Parlamentul a insistat ca Consiliul sa accepte o dobânda legala care sa reprezinte suma ratei de referinta plus cel putin opt puncte procentuale. Creditorul are dreptul de a obtine de la debitor o suma minima de 40 de euro, aceasta fiind compensatia pentru costurile de recuperare.

Perioada în care se poate asigura compatibilitatea dintre termenii contractuali si bunurile sau serviciile prestate este de 30 de zile. Aceasta perioada poate fi extinsa în cazul unor contracte mai complexe, însa doar daca acest lucru este convenit în mod expres, iar prelungirea nu este injusta fata de creditor. Parlamentul a tinut sa se asigure ca perioada de verificare nu poate fi folosita ca un vid legislativ pentru a întârzia platile fara ca acest lucru sa fie necesar.

Urmatorii pasi

În continuare, acordul trebuie sa fie adoptat în mod formal de catre Consiliu. Noua directiva va intra în vigoare la 20 de zile dupa publicarea în Jurnalul Oficial al Comunitatii Europene. Statele membre au doi ani la dispozi?ie pentru punerea în aplicare a acestor dispozitii.

Mai multe informatii

Acordul dintre Parlament si Consiliu

Serviciul de presa al Parlamentului European

Comments are closed.