Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Sanatate publica

Sanatate pentru toti

Sanatatea este o prioritate pentru cetatenii europeni si, în acelasi timp, pentru Uniunea Europeana. Cu totii dorim sa fim protejati de boli, sa ne crestem copiii într-un mediu sanatos si sa traim într-un mediu de lucru sigur si igienic. Când calatorim pe teritoriul Uniunii Europene, este necesar sa avem acces la sfaturi si asistenta medicala de încredere si de înalta calitate.

Desi fiecare tara a Uniunii Europene este libera sa decida asupra politicii sale în domeniul sanatatii pe care o considera a fi cea mai potrivita realitatilor si traditiilor nationale, toate statele membre împartasesc valori comune. Printre acestea se numara dreptul fiecaruia de a beneficia de aceleasi standarde înalte în materie de sanatate publica si de un acces egal la asistenta medicala de calitate. Prin urmare, este normal sa lucram împreuna pentru a face fata provocarilor comune, de la procesul de îmbatrânire a populatiei, pâna la obezitate. De asemenea, UE si-a luat angajamentul de a tine cont în elaborarea politicilor sale, de aspectele legate de sanatate.

UE promoveaza o alimentatie mai sanatoasa.

Mai mult decât atât, bolile nu au granite, în special într-o lume globalizata în care multi dintre noi calatorim foarte mult. Actiunea comuna aduce un plus de valoare când se pune problema unor amenintari potentiale precum epidemiile de gripa sau bioterorismul. De asemenea, este la fel de logic ca Uniunea sa dispuna de standarde comune privind siguranta alimentara si etichetarea nutritionala, siguranta echipamentelor medicale, a produselor din sânge si organelor, precum si privind calitatea aerului si a apei.

Împreuna în fata provocarilor

Pentru a face fata provocarilor comune, Uniunea Europeana cheltuieste anual peste 50 de milioane de euro pentru activitati destinate sa amelioreze securitatea sanitara, sa promoveze o stare buna de sanatate, inclusiv sa reduca inegalitatile, si sa furnizeze mai multe informatii si cunostinte referitoare la sanatate. Se aloca fonduri pentru diverse problematici, printre care planificarea pentru situatiile de urgenta, siguranta pacientilor si reducerea numarului de raniri si accidente.

De asemenea, se acorda finantare si pentru promovarea unei alimentatii mai sanatoase si a consumului moderat de alcool, a unui stil de viata si de îmbatrânire sanatos, pentru combaterea consumului de tutun si droguri, pentru prevenirea bolilor majore, inclusiv SIDA si tuberculoza, precum si pentru schimbul de cunostinte în domenii precum egalitatea dintre sexe, sanatatea copiilor si bolile rare.

Activitatile privind combaterea consumului de droguri se pot baza pe experienta Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie, cu sediul la Lisabona. Acest organism european ofera UE si statelor membre informatii obiective, de încredere si comparabile referitoare la droguri si dependenta de droguri.

Prevenirea si controlul bolilor

În caz de pandemie, Uniunea Europeana pune în aplicare un plan pentru un raspuns coordonat asa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul gripei aviare. Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, cu sediul la Stockholm, culege si difuzeaza informatii referitoare la amenintarile existente si la cele pe cale de aparitie si colaboreaza cu omologii din statele membre pentru instituirea unor sisteme europene de monitorizare a bolilor si de alerta rapida. Datorita existentei unei agentii centrale, UE poate raspunde rapid amenintarilor – de aici, diferenta dintre un focar izolat si o epidemie grava.

Îmbunatatind mediul în care traim, ne amelioram sanatatea

Factorii de mediu, în mare parte poluarea, cauzeaza între un sfert si o treime din bolile si afectiunile din tarile industrializate. Copiii sunt extrem de vulnerabili. În cadrul Planului de actiune al Comisiei Europene privind mediul si sanatatea, una dintre strategii vizeaza legaturile dintre factorii de mediu si probleme precum astmul, alergiile, afectiunile respiratorii, cancerul si anomaliile de dezvoltare neurologica, cum ar fi autismul si problemele de vorbire.

Ameliorând sanatatea prin cercetare

Prin intermediul celui de-al 7-lea program cadru pentru cercetare si dezvoltare tehnologica (PC7), în perioada 2007-2013, Uniunea Europeana consacra un buget de 6 miliarde de euro pentru cercetarea în domeniul sanatatii. Fondurile alocate sunt destinate finantarii cercetarilor care au ca obiect ameliorarea starii noastre de sanatate si, în acelasi timp, încurajeaza competitivitatea si capacitatea de inovare a industriilor si întreprinderilor europene active în domeniul sanatatii.

Se pune accentul pe transpunerea descoperirilor esentiale în aplicatii clinice, pe dezvoltarea si validarea de noi terapii, promovarea sanatatii si actiunile preventive, îmbunatatirea instrumentelor de diagnosticare si a tehnologiilor medicale, precum si pe crearea unor sisteme de sanatate durabile si eficiente. Bolile prioritare includ cancerul, afectiunile cardiovasculare, bolile infectioase, mentale si neurologice, în special cele legate de îmbatrânire.

Acces la tratament medical oriunde în UE

Dreptul de a circula liber sau de a locui si munci oriunde în UE capata o valoare reala doar daca cetatenii europeni pot avea siguranta ca vor primi asistenta medicala în orice tara s-ar afla. Cardul european de asigurari de sanatate permite persoanelor aflate în vacanta sau care calatoresc în interes de afaceri sa îsi revendice dreptul de a beneficia de asistenta medicala, în cazul în care se îmbolnavesc pe teritoriul unui alt stat membru – si chiar în câteva alte tari europene. Mai mult decât atât, în anumite situatii, cetatenii UE au dreptul de a beneficia de tratament în orice tara a UE, la alegere, chiar si atunci când nu se afla în vacanta.

Sursa:

http://europa.eu/pol/health/index_ro.htm

Comments are closed.