Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Situatia rromilor în Uniunea Europeana

Franta si alte state membre trebuie sa suspende expulzarile romilor

  • rezolutia a fost adoptata cu 337 voturi pentru, 245 împotriva si 51 de abtineri
  • expulzarile în masa si colectarea datelor biometrice sunt ilegale
  • politicienii trebuie sa evite discursurile instigatoare
  • deputatii regreta profund reactia târzie si limitata a Comisiei Europene

Exprimându-si profunda îngrijorare cu privire la masurile recente luate de guvernul francez si alte state membre, Parlamentul subliniaza ca expulzarile în masa încalca legislatia UE deoarece sunt discriminatorii din punct de vedere al apartenentei etnice. În rezolutia adoptata azi, deputatii solicita factorilor politici renuntarea la “retorica instigatoare” si critica lipsa implicarii Consiliului si a Comisiei fata de aceasta problematica.

În rezolutia depusa de grupurile politice S&D, ALDE, grupul Verzilor/EFA ?i GUE/NGL se arata ca Franta ar trebui “sa suspende imediat” repatrierea si expulzarea sutelor de cetateni europeni de etnie roma în tarile lor de origine. Potrivit deputatilor, colectarea de date biometrice încalca prevederile Cartei Europene ale Drepturilor Fundamentale. Parlamentul respinge “orice declaratii care coreleaza minoritatile si imigratia cu criminalitatea si care dau nastere unor stereotipuri discriminatorii” si este profund îngrijorat “îndeosebi de retorica instigatoare si vizibil discriminatorie care a caracterizat discursurile politice în perioada în care au avut loc repatrierile romilor si care confera credibilitate declaratiilor rasiste si actiunilor grupurilor de extrema dreapta”.

“Libertatea de circulatie si de vedere poate fi restrictionata din motive de ordine publica, siguranta publica sau sanatate publica doar pe baza conduitei personale si nu pe baza unor consideratii de preventie generala sau a unor consideratii legate de originea etnica sau nationalitate”, se subliniaza în rezolutia comuna. În plus, “deciziile de expulzare trebuie sa fie analizate si luate de la caz la caz, tinând seama de circumstantele personale si cu asigurarea unor garantii procedurale si a unor cai de atac”

Nicio legatura între situatia romilor si aderarea României la spatiul Schengen

În urma unui amendament oral depus de catre deputatul european Hannes Swoboda (S&D, AT), rezolutia comuna face referire si la faptul ca situatia populatiei de etnie roma nu poate afecta aderarea României si Bulgariei la spatiul Schengen, precum si drepturile cetatenilor ale acestor state.

Analiza completa a situatiei din Franta si alte State membre

Deputatii îsi exprima regretul profund fata de “reactia târzie si limitata a Comisiei, în calitate de gardian al tratatelor, la necesitatea de a verifica conformitatea ac?iunilor statelor membre cu dreptul primar si legislatia UE”. Comisia trebuie sa reactioneze prompt cu o analiza completa a situatiei din Franta si din celelalte state membre în ceea ce priveste conformitatea politicilor privind romii cu legislatia UE, în care sa vina seama inclusiv de informatiile oferite de ONG-uri si reprezentantii romilor, se precizeaza în rezolutie.

Integrarea romilor – responsabilitate comuna a Statelor Membre

Uniunea Europeana UE si statele membre au responsabilitatea comuna de a promova integrarea romilor, în acest sens fiind necesara o abordare cuprinzatoare la nivelul UE sub forma unei strategii a UE privind romii, bazata pe angajamentele asumate la cel de-al doilea Summit privind romii de la Cordoba (8 aprilie 2010), la care au participat doar trei ministrii europeni:

  • includerea aspectelor referitoare la romi în politicile europene si nationale în materie de drepturi fundamentale si de protectie împotriva rasismului, a saraciei si a excluziunii sociale;
  • îmbunatatirea foii de parcurs a platformei integrate pentru integrarea romilor si stabilirea obiectivelor si rezultatelor-cheie prioritare;
  • asigurarea faptului ca instrumentele financiare existente în UE pot fi accesate de romi si promovarea unei mai bune integrari sociale a romilor prin monitorizarea utilizarii resurselor;
  • stabilirea de noi conditii suplimentare pentru a garanta ca utilizarea fondurilor permite o mai buna solutionare a problemelor romilor.

În dezbaterea privind situatia populatiei rome în Europa, deputatii europeni apartinând grupului politic PPE au subliniat necesitatea unei ac?iuni UE mai puternice pentru incluziunilor romilor, în timp ce membrii S&D, ALDE, Verzilor/EFA si GUE/NGL au condamnat actiunile întreprinse de guvernul francez, catalogându-le a fi discriminatorii si în contradictie cu legislatia europeana. Potrivit comisarului european Reding, legalitatea masurilor guvernului francez trebuie evaluata.

Mai multe informatii:

http://www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/019-81451-249-09-37-902-20100907IPR81450-06-09-2010-2010-false/default_ro.htm

Comments are closed.