Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Viitorul sistemelor de pensii în UE

Îmbatrânirea populatiei si criza economica pun sub presiune sistemele de pensii. În acest context, UE prezinta o serie de optiuni politice si lanseaza o dezbatere publica.

În prezent, raportul dintre numarul europenilor de vârsta activa (15-64 de ani) si numarul celor cu vârsta de peste 65 de ani este de 4:1. Se estimeaza ca, pâna în 2060, acest raport va fi de doar 2:1. Pentru guvernele europene, diminuarea populatiei de vârsta activa reprezinta o dubla provocare: fonduri mai mici pentru sistemele publice de pensii si un numar mai mare de pensionari.

Problema a fost agravata de criza economica, care a afectat finantele publice si a scazut valoarea a numeroase fonduri de pensii private. 73% dintre europeni se asteapta sa primeasca pensii mai mici sau sa trebuiasca sa lucreze ori sa economiseasca mai mult. 54% dintre acestia sunt îngrijorati ca vor fi saraci la batrânete.

Într-un raport publicat astazi, Comisia analizeaza modalitatile care ar permite protejarea sistemelor de pensii. Propunerile vizeaza, de exemplu, masuri care sa încurajeze populatia sa ramâna cât mai mult în câmpul muncii si sa valorifice oportunitatile de angajare în alte tari din UE. De asemenea, se ia în calcul deschiderea pietei europene catre alte tipuri de planuri de pensii si informarea publicului, astfel încât acesta sa ia deciziile corecte cu privire la veniturile din pensii.

Cetatenii europeni sunt invitati sa-si spuna parerea privind problemele ridicate în raportul Comisiei. Data limita pentru participarea la aceasta consultare este 15 noiembrie.

Sursa

http://ec.europa.eu/news/employment/100707_ro.htm

Comments are closed.