Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Premiul UE pentru Patrimoniul Cultural / Premiile Europa Nostra

Acest premiu este destinat sa faca cunoscute initiativele exemplare si abilitatile/competentele persoanelor si/sau organizatiilor merituoase in domeniul conservarii si valorizarii patrimoniului cultural (patrimoniul arhitectural, imobiliar, arheologic, precum si lacasurile de cultura).

Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural a fost lansat in 2002 de catre Comisia Europeana in cadrul implementarii programului Cultura 2000. Europa Nostra, federatia pan-europeana pentru patrimoniu, a fost aleasa ca organizatia responsabila pentru derularea acestui program.

Obiectivele sunt:

 • promovarea standardelor inalte in practicarea conservarii;
 • stimularea schimbului de cunostinte si experienta in Europa;
 • incurajarea eforturilor viitoare prin puterea exemplului pozitiv.

Aceste obiective vor fi atinse prin recunoasterea publica a meritelor initiativelor exemplare si a celor mai bune practici ale indivizilor sau organizatiilor, care contribuie la protectia si conservarea patrimoniului cultural in Europa.

Premiul se acorda fiecareia dintre urmatoarele categorii:

Categoria 1: Conservare

Premiul se va acorda pentru rezultate remarcabile in conservarea si imbogatirea patrimoniului cultural din urmatoarele arii:

 • cladiri sau grupuri de cladiri din mediul rural sau urban
 • platforme si situri industriale sau tehnologice
 • obiective culturale: parcuri si gradini istorice, zone mai largi de amenajari peisagistice sau zone importante din punct de vedere cultural, ecologic si agricol
 • situri arheologice, inclusiv arheologie subacvatica
 • opere de arta si colectii: colectii de importanta artistica si istorica sau opere de arta vechi

Categoria 2: Cercetare

Premiul se va acorda pentru cercetari remarcabile care duc catre rezultate clare in conservarea si imbogatirea patrimoniului cultural in Europa, in domeniile mentionate la Categoria 1.

Categoria 3: Implicare dovedita de diferite persoane sau organizatii

Premiul se va acorda persoanelor sau organizatiilor a caror contributie pe parcursul timpului a dovedit excelenta in protejarea, conservarea si imbogatirea patrimoniului cultural in Europa (legat de domeniile mentionate la Categoria 1). Contributia trebuie sa se ridice la un standard remarcabil in context European.

Categoria 4: Educatie, formare si cresterea gradului de constientizare

Premiul se va acorda pentru initiativele remarcabile in ceea ce priveste educatia in domeniul patrimoniului cultural, cursurile de formare in domeniul conservarii patrimoniului cultural si programele pentru cresterea gradului de constientizare asupra patrimoniului cultural.

Toate proiectele castigatoare vor primi un certificat care sa indice nivelul premiului: Premiu, Medalie sau Diploma. Celor mai remarcabile realizari le pot fi acordate si premii in bani – 10.000 de Euro pentru fiecare categorie – ca reconfirmare a parteneriatului existent intre Europa Nostra si Comisia Europeana.

Premiul poate fi acordat fie unei persoane dintr-o tara europeana (de exemplu unui specialist in conservare/restaurare din punct de vedere stiintific, tehnic sau artizanal), fie unui grup format din specialisti in conservare/restaurare, proprietari, autoritati publice sau organizatii neguvernamentale.

Pot fi depuse proiecte provenind din:

 • statele Uniunii Europene
 • tarile candidate sau in curs de aderare
 • tarile membre ale Spatiului Economic European

Toate celelalte tari europene pot sa candideze pentru o medalie sau o diploma, nefiind eligibile pentru premiile in bani.

Data limita: 1 octombrie 2010

Documente

European Union Prize for Cultural Heritage /Europa Nostra Awards – Apply for an Award

http://www.europanostra.org/apply-for-an-award-/

European Union Prize Prize for Cultural Heritage/ Europa Nostra Awards

http://www.europanostra.org

Contact

Europa Nostra Secretariat

Lange Voorhout 35

NL-2514 EC The Hague

Tel: +31 70 302 40 59

Email: awards@europanostra.org

http://www.europanostra.org

Comments are closed.