Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Persoanelor suspectate li se vor comunica drepturile în scris

Comisia introduce un nou act legislativ prin care le cere statelor membre sa îi informeze în scris pe suspectii aflati în arest cu privire la drepturile pe care le au. Propunerea vine în completarea unui alt act legislativ care le da persoanelor suspectate de infractiuni dreptul de a beneficia de servicii de traducere si interpretariat.

Proiectul propus saptamâna aceasta se înscrie în eforturile depuse de UE pentru a elabora proceduri penale standard valabile pe tot teritoriul sau si propune ca informarea adresata suspectilor sa fie formulata în limbaj simplu si, la nevoie, tradusa.

În 12 tari europene se practica deja comunicarea în scris a drepturilor. Altele ofera aceste informatii doar verbal sau prin intermediul unui formular greu de înteles de catre persoanele fara studii juridice. Exista si tari care furnizeaza acest tip de informatii doar daca sunt solicitate de persoana suspectata.

Propunerea prezentata de Comisie include un model în 22 de limbi. Statele membre au totusi libertatea de a formula comunicarea asa cum doresc.

Comisarul pentru justitie Viviane Reding spune ca scopul acestui act legislativ este sa garanteze ca orice persoana suspectata este constienta de drepturile sale, indiferent în ce tara europeana s-ar afla. În plus, i-ar face pe europeni sa se simta mai linistiti atunci când calatoresc în strainatate.

Sute de mii de cetateni europeni trec granitele în fiecare zi. Aproximativ 47% din germani, 34% din britanici si 16% din italieni îsi petrec vacanta în alte tari ale Uniunii.

Acest proiect de act legislativ este cea de-a doua masura dintr-o serie menita sa conduca la elaborarea unor standarde comune la nivel european în materie de proceduri penale.

În fiecare an, au loc peste 8 milioane de procese penale în UE. Tratatele europene enumera drepturile persoanelor suspectate însa, pâna acum, statele membre au avut libertatea de a decide asupra modalitatii de a le garanta.

În urmatorii ani, UE intentioneaza sa elaboreze un corpus legislativ cuprinzator, în baza noilor prerogative pe care i le acorda Tratatul de la Lisabona. Datorita Tratatului, Uniunea poate acum sa adopte masuri menite sa amelioreze si sa consolideze drepturile individuale.

La începutul acestui an, Comisia a prezentat o propunere prin care obliga tarile membre sa le furnizeze persoanelor suspectate servicii de traducere si interpretariat. Propunerea respectiva este acum pe punctul de a deveni act legislativ.

Pentru anul viitor sunt prevazute alte doua propuneri. Acestea vor aduce în discutie dreptul la un avocat si dreptul de a comunica cu rudele, cu angajatorii si cu autoritatile consulare.

Comments are closed.