Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Mobilitatea profesionala în UE, un parcurs cu obstacole

Un sondaj arata ca 50% din europeni sunt dispusi sa se mute în alta tara pentru a-si gasi un loc de munca.

În prezent, circa 11,3 milioane de europeni locuiesc în alta tara din UE decât cea de origine. Numarul – desi cu 4 milioane mai mare decât acum 10 ani – reprezinta doar 2,3% din populatia UE.

Un raport publicat de Comisia Europeana ilustreaza faptul ca prea putini europeni îsi valorifica dreptul de a lucra oriunde în UE – drept care reprezinta unul din principalele avantaje ale pietei unice, dar si o conditie esentiala pentru succesul acesteia.

În acelasi timp, raportul prezinta informatii cu privire la drepturile lucratorilor migranti, actualizate în lumina hotarârilor judecatoresti din ultimul deceniu. De exemplu, Curtea Europeana de Justitie a decis ca notiunea de “lucratori” include acum si persoanele angajate temporar sau sportivii platiti pentru a activa în alte state membre.

Raportul se încadreaza eforturilor UE de a facilita accesul europenilor la locuri de munca în alte state membre. Noul plan economic al UE pentru urmatorii 10 ani mentioneaza mobilitatea fortei de munca drept o conditie esentiala pentru reducerea somajului. Rata somajului a crescut îngrijorator în timpul crizei, ajungând de la 6,8% (în mai 2008) la 9,6% (în mai 2010).

“Mobilitatea lucratorilor poate contribui la reducerea ratei somajului, prin echilibrarea cererii si a ofertei”, a declarat comisarul pentru ocuparea fortei de munca, László Andor. “Europenii sunt constienti de acest lucru, dar se confrunta în continuare cu obstacole atunci când doresc sa lucreze într-un alt stat membru.”

Raportul este însotit de un sondaj care arata ca 48% din europeni ar fi dispusi sa-si caute un loc de munca în alta tara sau regiune, daca ar ramâne someri. Mai mult, 17% preconizeaza ca vor lucra în strainatate, în viitor.

Obstacolele actuale sunt de natura juridica, administrativa si practica. Gasirea unei locuinte si a unui loc de munca pentru partenerul de viata si limba sunt doar câtiva dintre factorii cu impact asupra mobilitatii transfrontaliere.

Comments are closed.