Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

1 Iunie “Ziua Internaţională a copilului”

Ziua de 1 Iunie, adică “Ziua Internaţională a Copilului”, este un eveniment care se sărbătoreşte pe intregul glob, dar in zile diferite.

În România, 1 Iunie este recunoscută ca Ziua Internaţională a Copilului. În lume este sărbătorită la date diferite, în funcţie de istoria naţională a fiecărei ţări. Astfel, în 25 de ţări, în majoritate foste sau actual comuniste Ziua Copilului se ţine pe 1 Iunie. Vesticii au date separate acordând în general, mai puţină atenţie acestei sărbători; Germania, partea de est, sărbătoreşte la 1 Iunie; Germania, partea vestică, la 20 Septembrie; Polonia, Cehia, la 1 Iunie; India, la 14 Noiembrie; Japonia, Coreea de Sud, la 5 Mai.

Printre cele mai importante momente ale mişcării de promovare a drepturilor copiilor amintim: în anul 1924 – Adoptarea de către Liga Naţiunilor Unite a Declaraţiei Drepturilor Copilului, în 1925 – Conferinţa mondială pentru protejarea şi bunăstarea copiilor, organizată la Geneva; în anul 1989 – Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ce adoptă la 20 noiembrie Convenţia privind Drepturile Copilului; iar în anul 1990 – Parlamentul României ratifică şi el Convenţia Naţiunilor Unite ( luna septembrie);

Ziua Internaţională a Copilului a fost sărbătorită pentru prima oară în lume în Octombrie 1953 şi a fost sponsorizată de către Uniunea Internaţională pentru Bunăstarea Copilului din Geneva. Ideea de a avea o zi internaţională a copilului i-a venit lui Rubab Mansoor, elev în clasa a 8-a, şi a fost acceptată şi adoptată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.

Pentru prima oară această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1954 fiind stabilită pentru a încuraja şi celelalte ţări din lume să stabilească o zi pentru această sărbătoare internaţională.

Ziua Internaţională a Copilului are la bază şi promovează două idei, prima privind schimbul reciproc şi ai face pe copii să înţeleagă acest concept, iar a doua idee este iniţierea unei acţiuni de a promova bunăstarea copiilor din toată lumea.

Deocamdată nu se ştie exact de ce ziua de 1 Iunie a fost aleasă ca “Ziua Internaţională a Copilului”, o singură teorie care poate fi menţionată este aceea că un Consul General Chinez din San Francisco (S.U.A) a adunat un număr mare de copii orfani chinezi pentru a celebra Festivalul Bărcii Dragonului din anul 1925, care s-a întâmplat să se nimerească pe data de 1 Iunie în acel an, de asemenea coincide cu acea conferinţă de la Geneva.

Ziua internaţionala a copilului este sărbătorita pe data de 1 Iunie în fiecare an, în multe ţări din lume în diferite feluri. De obicei aceasta este marcată prin poezii spuse de copii, programe tv pentru copii, petreceri, diferite acţiuni unde sunt implicaţi sau sau sunt dedicate copiilor.

Comments are closed.