Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Facilitarea transplanturilor de organe inseamna mai multe sanse pentru pacienti

Un timp de asteptare mai scurt inseamna mai multe sanse de supravietuire.

Sansele pacientilor ce au nevoie de un transplant cresc odata cu scurtarea timpului de asteptare pentru organ. In fiecare zi mor in Europa 12 oameni ce asteapta un transplant. Regulile europene comune aprobate de comisia parlamentara pentru mediu si sanatate ar putea face transplanturile mai simple, mai rapide si mai sigure.

Coordonarea intre state a listei de donatori cu cea de primitori de organe are limite serioase, in special din cauza riscului de trafic cu organe. Organizatiile deja existente precum Eurotransplant si Scandiatransplant acopera un numar limitat de state UE.

Transplanturile în UE

  • aproximativ 60.000 de europeni sunt pe listele de asteptare pentru transplanturi;
  • 81% din europeni sustin cardul de donator, insa numai 12% sunt posesori ai acestui card;
  • numarul de donatori difera enorm de la stat la stat: in Spania, la un milion de oameni exista 34,6 de donari, in Romania doar 0,5 donatori.

Standarde comune pentru statele UE

In momentul de fata, Parlamentul European examineaza o directiva europeana ce prevede ca fiecare stat membru sa aiba o autoritate nationala (publica sau privata non-profit) care sa impuna, in cadrul unui program national de calitate, siguranta organelor si corectitudinea procedurilor. Aceste reguli vor consolida siguranta primitorilor de organe si vor facilita schimbul de organe intre statele membre UE, impunand standarde comune.

Cooperarea si sensibilizarea populaţiei

In paralel cu directiva europeana , un plan de actiune pentru 2009-2015 propune ameliorarea calitatii si sigurantei organelor. Planul include schimbul de informatii si experientă intre tari si numirea unor „coordonatori ai donatorilor pentru transplanturi“ in spitale.

Un rol deosebit in reusita acestui program il are fiecare stat in parte prin campanii de sensibilizare a populatiei privind importanta donarii de organe.

Deputatii europeni au subliniat importanta evitarii recompenselor financiare pentru donarea de organe, pentru impiedicarea traficului cu organe.

http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/066-70539-067-03-11-911-20100312STO70510-2010-08-03-2010/default_ro.htm

Comments are closed.