Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

A inceput Presedintia spaniola

In primul semestru din 2010 presedintia Uniunii Europene va fi detinuta de Spania.

Presedintia spaniola aduce patru prioritati pe lista Uniunii Europene, iar redresarea economica este obiectivul principal. In cursul dezbaterii de prezentare a presedintiei spaniole in Parlament, premierul spaniol Zapatero a formular patru prioritati ale UE in lume si anume: reducerea dependentiei energetice, promovarea comertului electronic intre Statele Membre, dezvoltarea industriei automobilelor electrice pentru a combate schimbarile climatice si imbunatatirea calitatii universitatilor.

Liderii grupurilor politice au salutat obiectivul prioritar de iesire din criza economica, dar nu au fost tot timpul de acord cu masurile concrete propuse.

“Uniunea Europeana trebuie sa parieze pe ea insasi” a declarat prim-ministrul José Luis Rodríguez Zapatero, iar raspunsul la criza economica trebuie sa fie primul obiectiv al UE. Presedintele in exercitiu al Consiliului a prezentat pe larg patru prioritati ale mandatului său. Obiectivul crearii “unei piete comune de energie” pentru a reduce dependenta energetica trebuie atins, precum si a unei piete interne digitale, care este un element cheie pentru cresterea productivitatii si promovarea comertului electronic.

El a mai mentionat si alte prioritati ale mandatului presedintiei spaniole: punerea in aplicare a noilor instrumente prevazute in Tratatul de la Lisabona, astfel încat “cetatenii sa se simte mai aproape de institutiile europene”, un exemplu in acest sens fiind noua initiativa cetateneasca de a propune acte legislative si necesitatea de a combate violenta domestica in Europa prin crearea unui nou ordin judiciar european menit sa protejeze femeile si victimele violentei pe criterii de sex.

Martin SHULZ (S&D, DE) a salutat agenda “promitatoare” a presedintiei spaniole: “Domnul Zapatero a stabilit un program ambitios. Ati numit patru priorităţi.” Referitor la modelul de guvernare economica propus, domnul Schulz a considerat ca reprezinta “abordarea corecta si va duce Europa spre o noua faza. Provocarile Europei nu pot fi solutionate prin organizarea unei serii de summituri. Statele Membre trebuie sa si implementeze propunerile elaborate.” In final, domnul Schulz a solicitat un control si o supraveghere mai puternica a sectorului financiar.

Comments are closed.