Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Anul european pentru combaterea saraciei si a excluziunii sociale

Uniunea Europeana este una dintre cele mai bogate regiuni din lume. Cu toate acestea, 17% dintre europeni dispun de resurse atat de limitate incat nu isi pot permite strictul necesar.

Inspirata de principiile sale fondatoare de solidaritate, Uniunea Europeana si-a unit fortele pentru a realiza ca anul 2010 sa fie Anul European de combaterea saraciei si excluziunii sociale. Obiectivul cheie este de a creste gradul de constientizare in randul europenilor cu privire la aceasta problema.

Saracia e asociata de obicei cu tarile in curs de dezvoltare, in care subnutritia, foametea, lipsa apei potabile sunt deseori probleme cotidiene. Insa si Europa este afectata de saracie si de excluziunea sociala. Chiar daca acestea nu se manifesta la fel de sever, totusi, sunt lucruri de neacceptat. Faptul ca un individ se afla in situatie de saracie si excluziune sociala contribuie la saracia societatii in ansamblu. Europa poate fi puternica numai daca potentialul fiecarui individ in parte e folosit la maxim.

In UE, o persoana este considerata saraca daca venitul sau este sub 60% din salariul mediu pe economie. Aproximativ 80 de milioane de cetateni europeni (peste 15% din populatia UE) traiesc la limita sau sub limita saraciei. Un european din zece traieste intr-o familie de someri si pentru 8% din cetatenii UE a avea un loc de muncă nu este de ajuns pentru a iesi din saracie.

Cetatenii europeni sunt foarte ingrijorati de problema saraciei si a excluziunii sociale, iar conform unui eurobarometru realizat in septembrie 2009, 73% dintre europeni considera ca saracia in tara lor este raspandita la scara larga, in plus 89% dintre acestia doresc sa se ia masuri urgente de catre guvernul lor pentru a rezolva problemele.

Mai mult de jumatate dintre europeni (56%) considera ca somerii reprezinta persoanele cu cel mai mare risc de saracie, urmati de 41% care considera ca varstanici sunt categoria cea mai vulnerabila, iar 31% dintre europeni considera ca cei mai posibili exclusi sociali sunt persoanele cu nivel scazut de educatie.

Participarea diferitilor actori la conferinte/seminarii pe tematica(ong-uri, parteneri sociali, regionali. autoritatile locale) va juca un rol cheie pentru succesul actiunilor desfasurate cu ocazia Anul european 2010.

Principiul director pentru Anul 2010 este acela de a da glas preocuparilor oamenilor care trebuie sa traiasca in saracie si excluziune sociala, si sa fie o sura de inspiratie pentru orice cetatean european si alte parti interesate sa se angajeze in aceasta problema.

Anul 2010 isi propune de asemenea sa combata stereotipurile si perceptia colectiva a saraciei. Mobilizand principiile UE de solidaritate si parteneriat, anul 2010 reprezinta o trambita menita sa combata cauzele saraciei.

Calendarul activitatilor:

  • seminarii pe tema saraciei si excluziunii sociale vor fi desfasurate in toate tarile din Uniunea Europeana pe toata durata anului 2010.
  • conferinte internationale la care vor participa actori din toate stalele membre inclusiv Norvegia, Islanda
  • concursuri europene de genul “Orasul meu, Europa” la care vor participa copii din toate statele membre UE;
  • materiale promotionale care vor avea ca rol constintizarea europenilor cu privire la importanta combaterii saraciei si excluziunii sociale.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul dedicat Anului european de combatare a saraciei si excluziunii sociale: http://www.2010againstpoverty.eu/

Comments are closed.