Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Noua conducere a Uniunii Europene

Liderii europeni l-au desemnat pe premierul belgian in functia de presedinte al Uniunii Europene. Comisarul pentru comert, Catherine Ashton, va fi Inaltul Reprezentant pentru politica externa.

 

Dupa negocieri intense derulate in cadrul unei reuniuni istorice, decizia numirii premierului belgian Herman Van Rompuy si a comisarului Catherin Ashton a fost adoptata in unanimitate.

„Nu cred ca am fi putut face o alegere mai buna pentru functiile de conducere ale Uniunii Europene”a declarat presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, felictandu-i pe acestia.

Politician crestin-democrat si economist de profesie, dl Van Rompuy, in varsta de 62 de ani, a ocupat functia de premier al Belgiei timp de aproape un an. Multi sunt de parere ca a adus stabilitate tarii pe durata tensiunilor dintre comunitatile flamanda si francofona.

„Nu am solicitat aceasta functie. Nu am intreprins nicio actiune pentru a o obtine. Insa, incepand din aceasta seara, mi-o voi asuma cu toata convingerea”, a declarat dl Van Rompuy.

In acord cu Comisia Europeana, Consiliul a numit-o pe dna Catherine Ashton, in varstă de 53 de ani, in functia de Inalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate. Membru al Partidului Laburist din Regatul Unit, dna Ashton va ocupa si functia de vicepresedinte al viitoarei Comisii.

Cele două posturi au fost create in baza Tratatului de la Lisabona, care urmareste sa consolideze rolul UE pe scena mondiala si sa simplifice procesul de luare a deciziilor la nivel european.

Mandatul noului presedinte este de doi ani şi jumatate. Crearea acestei functii inlocuieste sistemul actual, in baza caruia fiecare stat membru detine presedintia Consiliului Uniunii Europene pe o durata de sase luni.

Presedintele Van Rompuy va avea ca principale responsabilitati prezidarea reuniunilor Consiliului si reprezentarea liderilor UE la nivel international. De asemenea, va reprezenta Consiliul in relatiile cu alte institutii comunitare.

Catherine Ashton va avea autoritatea de a propune masuri in domeniul apararii si securitatii. De asemenea, va avea misiunea de a infiinta o retea a diplomatilor în intreaga lume, care sa sprijine noul cabinet.

Functia de Inalt Reprezentant comaseaza doua dintre portofoliile actuale: inaltul reprezentant pentru politica externa si de securitate comuna si comisarul pentru relatii externe.

Desemnarile au devenit oficiale odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, la data de 1 decembrie.

Comments are closed.