Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Caderea Zidului Berlinului

Pe 9 noiembrie s-au implinit 20 de ani de la momentul istoric in care, in cele din urma, autoritatile din Germania de Est le-au permis cetatenilor sa circule liber intre Berlinul de Vest si cel de Est.

Peste 100 de mii de persoane au ignorat frigul si vremea neprietenoasa, alaturi de lideri din intreaga Europa precum Presedintele Comisiei Europene, cel al Parlamentului European, sefi de stat si de guvern si au sarbatorit in capitala germana aniversarea caderii zidului.

Cum a inceput si s-a sfarsit totul?

In anul 1961 este ridicat Zidul Berlinului, care separa Berlinul de Vest de cel de Est.

Zidul Berlinului a fost conceput de administratia liderului comunist al Germaniei Rasaritene, Walter Ulbricht, si aprobata de liderul sovietic Nikita Hrusciov, zidul a fost o bariera de separare intre Berlinul Occidental si Republica Democrata Germana pentru aproape 28 de ani.

Crearea Zidului Berlinului a fost un dezastru propagandistic pentru Germania Rasariteana si pentru blocul comunist ca un tot. Zidul a reprezentat un simbol al tiraniei comuniste insistent afisat in lumea occidentala, in special dupa impuscarea catorva evadati intens mediatizata. Liberalizarea politica de la sfarsitul deceniului al noulea, asociata cu declinul Uniunii Sovietice, a dus la relaxarea restrictiilor la trecerea frontierei est-germane, care au dus in cele din urma la demonstratii de masa si caderea guvernului comunist.

Semnele schimbarii apar in 1988: dupa un val de greve, guvernul Poloniei decide sa intre in dialog cu miscarea anticomunista „Solidaritatea”. Ecourile manifestarilor de revolta se propaga rapid in restul Europei de Est.

Ungaria isi deschide frontierele cu Austria in mai 1989. Este prima lovitura data Cortinei de Fier. In august, 2 milioane de oameni isi dau mana in statele baltice (Letonia, Estonia si Lituania), formand intre cele 3 capitale un lant uman lung de 600 de km pentru a atrage atentia asupra dorintei lor de independenta.

La 3 octombrie 1990, Germania de Vest se reunifica oficial cu Germania de Est, al carei teritoriu devine parte din UE. Pe masura ce regimurile comuniste se prabusesc, acestea sunt inlocuite de noi guverne alese democratic, iar Uniunea Europeana initiaza planuri pentru sprijinirea lor in directia indeplinirii criteriilor de aderare la UE.

Sursa Euractiv.ro

Comments are closed.