Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Noi standarde de siguranta pentru produsele de dormit pentru nou-nascuti si copii mici

Accidentele asociate paturilor de copii sunt responsabile in fiecare an de mai multe decese ale copiilor decat cele asociate oricarui alt produs de ingrijire a copiilor. Conform Bazei de date europene privind traumatismele, in Uniunea Europeana s-au produs, intre 2005 si 2007, 17 000 de accidente in care au fost implicati copii cu varste intre 0 si 4 ani aflati intr-un pat de copii.

In pofida frecventei accidentelor grave, uneori fatale, cauzate de saltelele paturilor de copii, aparatoarele laterale pentru paturile de copii, paturile de copii suspendate, plapumile pentru copii si sacii de dormit pentru sugari, in momentul de fata nu exista standarde de siguranta ale UE destinate acestor produse.

Din acest motiv UE a introdus noi standarde de siguranta pentru produsele de dormit pentru copii – plapumi, saci de dormit si saltele pentru paturi de copii – care ar trebui sa previna o mare parte a accidentelor asociate paturilor de copii. Astfel in luna octombrie s-a primit unda verde din partea statelor membre ale UE pentru introducerea de noi reguli.

Noile standarde propuse vor reduce riscul de accidentare, de exemplu, prin sufocare cu parti laxe, imobilizarea unui copil datorita unui design necorespunzator al unei saltele pentru pat de copii sau asfixierea cauzata de corzi sau bucle. Se vor introduce si alte standarde necesare, cum ar fi cerinte referitoare la stabilitate si design, care sa vizeze reducerea riscului de caderi si de leziuni asociate paturilor de copii suspendate. Cerintele de siguranta propuse fac in continuare obiectul unei perioade de analiza cu durata de trei luni din partea Parlamentului European si a Consiliului, dupa care vor fi transmise colegiului comisarilor in vederea adoptarii unei decizii formale, inainte de a fi trimise organismelor europene de standardizare.

Comisarul european pentru protec tia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat: „Este la latitudinea fiecarui parinte sau a fiecarei persoane care se ocupa cu ingrijirea copiilor sa hotarasca care este cea mai buna modalitate de a asigura siguranta copiilor. Preocuparea noastra este aceea ca parintii care aleg sa utilizeze aceste produse sa nu trebuiasca sa-si faca griji cu privire la siguranta acestora. Trebuie sa fim vigilenti in ceea ce ii priveste pe cei mai vulnerabili consumatori. Instructiunile trebuie sa fie foarte clare, produsele trebuie sa fie efectiv cat mai sigure posibil si trebuie sa treaca cu succes toate testele de siguranta necesare.”

Situatia actuala:

Standardele votate azi sunt parte a unei initiative mai cuprinzatoare a Comisiei si a statelor membre, care vizeaza actualizarea unei game largi de standarde de siguranta pentru produsele destinate copiilor care se comercializeaza in UE. La nivel mondial exista foarte multe dovezi care atesta faptul ca produsele de ingrijire a copiilor sunt responsabile de un numar foarte mare de accidente si leziuni la copii mici. De exemplu, in Statele Unite, in 2007, in serviciile de urgenta au fost tratati aproximativ 62 000 de copii cu varste de pana la 5 ani ca urmare a leziunilor provocate de produsele de ingrijire a copiilor. In perioada 2007 – 2008, Comisia Europeana a efectuat un studiu, dupa consultarea statelor membre, care a identificat produsele de ingrijire a copiilor cu cel mai mare risc pentru care nu exista standarde de siguranta sau pentru care standardele existente nu vizeaza toate riscurile. Cele 5 produse care au facut obiectul votului de azi fac parte din produsele identificate in acest studiu.

Principalele riscuri asociate cu aceste produse sunt:

Saltele de paturi pentru copii. Principalele riscuri sunt imobilizarea si inflamabilitatea. De exemplu, imobilizarea unui sugar datorita unor probleme de design, cum ar fi dimensiunile neadecvate – salteaua este prea mica si lasa goluri in care copilul poate fi imobilizat sau se poate sufoca. De asemenea, sunt de mentionat riscurile generate de lipsa indeplinirii cerintelor privind inflamabilitatea.

Sacii de dormit pentru sugari si aparatoarele laterale pentru paturi de copii. Principalele riscuri sunt strangularea, sufocarea si inecarea, datorate corzilor, buclelor, partilor detasabile sau materialelor de umplutura devenite laxe.

Plapumile pentru copii. Principalele riscuri sunt sufocarea si hipertermia. In lipsa unor informatii privind siguranta adecvate, ele pot contribui la cresterea incidentei sindromului de deces subit al sugarilor (SIDS) ca urmare a supraincalzirii si asfixierii.

Paturi de sugari suspendate. Principalele riscuri sunt sufocarea, imobilizarea si lezarea datorate unui design necorespunzator – mai exact, instabilitate sau lipsa integritatii structurale (pentru paturile suspendate).

Context

Nou-nascutii dorm, in medie, 16 ore pe zi, iar copiii cu varste intre 3 si 5 ani dorm 11 – 13 ore pe zi. In primii cinci ani din viata, sugarii si copiii mici petrec in spatiul destinat somnului cel putin jumatate dintr-o zi sau chiar mai mult. Produsele destinate spatiului de dormit trebuie sa fie sigure, deoarece acesta este spatiul in care sugarii si copiii mici sunt cel mai frecvent lasati nesupravegheati timp indelungat.

Propuneri

Noile standarde UE vor introduce noi cerinte de siguranta destinate a imbunatati siguranta generala a acestor produse. De exemplu, saltelele pentru paturi de copii vor trebui sa fie concepute astfel incat sa se minimizeze riscurile de imobilizare sau asfixiere, prin asigurarea lipsei golurilor dintre saltea si baza patului si prin reducerea posibilitatii ca salteaua sa fie ridicata cu usurinta de copiii aflati in pat. Nu se va permite ca sacii de dormit pentru copii, plapumile pentru copii si aparatoarele laterale pentru paturi de copii sa aiba corzi, bucle, parti mici detasabile sau margini ascutite care ar putea determina strangulare, sufocare sau alte leziuni.

Comments are closed.