Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Irlandezii au spus “Da” Tratatului de la Lisabona

Chemati a doua oara la urne, alegatorii irlandezi voteaza in favoarea ratificarii Tratatului de la Lisabona.

67,13% dintre alegatorii irlandezi au votat in favoarea Tratatului de la Lisabona, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 2 octombrie.

Votul pozitiv vine dupa 16 luni de la respingerea tratatului in cadrul unui prim referendum. Guvernul irlandez a fost de acord sa ii cheme a doua oara la vot pe alegatori dupa ce liderii UE au oferit garantii privind suveranitatea nationala si au fost de acord ca fiecare tara sa desemneze, in continuare, cate un comisar.

Irlanda a primit garantiile juridice ca tratatul nu va submina neutralitatea sa militara si nu va aduce atingere dreptului sau de a stabili impozite sau politicii sale cu implicatii de natura etica, cum ar fi avortul. Acestea au fost motivele de ingrijorare care au dus la esecul referendumului organizat vara trecuta. Irlanda a conditionat organizarea unui nou vot, in toamna acestui an, de acordarea garantiilor juridice mentionate.

Pentru ca tratatul sa intre in vigoare, trebuie ratificat de toate cele 27 de state membre. Dupa votul irlandez, doar Republica Ceha si Polonia mai trebuie sa finalizeze procesul de ratificare.

Acest tratat urmareste consolidarea rolului UE pe scena mondiala si accelerarea procesului decizional.

Comments are closed.