Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

26 septembrie- Ziua Europeana a Limbilor Straine

Cu ocazia Zilei Europene a limbilor straine, Centrul EUROPE DIRECTTimis din cadrul Fundatiei Serviciilor Sociale Bethany invita cetateni timiseni la sediul Europe Direct din strada Fagaras, nr.16 A, Timisoara in data de 28 septembrie 2009, intre orele 10-16 pentru a studia publicatii europene in toate limbile oficiale ale UE.

Vizitatorii vor avea posibilitatea de alege materiale informative pe teme europene in mod gratuit si de asemenea pot solicita informatii despre institutiile Uniunii Europene, fonduri structurale sau politici europene.

Obiectivul acestei actiuni este acela de a constientiza importanta invatarii limbilor straine si de a asimila valori europene, deoarece cunoasterea unei alte limbi sau a mai multor limbi face posibila circulatia si gasirea unui loc de munca, promoveaza contactele interculturale si intelegerea reciproca.

Centrul Europe Direct Timis a carui structura gazda este Fundatia Servciilor Sociale Bethnay isi desfasoara activitatea din 2008 si este un proiect cofinantat de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

“Capacitatea de a comunica in mai multe limbi reprezinta un mare avantaj pentru indivizi, organizatii si intreprinderi deopotriva. Aceasta dezvolta creativitatea, elimina stereotipurile culturale, incurajeaza gandirea dincolo de granite si poate contribui la dezvoltarea produselor si a serviciilor inovatoare.”

Leonard Orban

Membru al Comisiei Europene- Multilingvism

Din 2001, Europa sarbatoreste pe data de 26 septembrie Ziua Europeana a Limbilor Straine, o intiativa a Consiliului Europei si a Uniunii Europene.

Prin intermediul Europei, 800 de milioane de europeni reprezentati in Consiliul Europei si 47 de state membre sunt incurajati sa invete limbi straine la orice varsta, in scoala sau in afara ei.

Prin intermediul Zilei Europene a Limbilor Straine, Consiliul Europei si Uniunea Europeana doresc sa promoveze diversitatea lingvistica in Europa, fiind convinsi ca sarbatorirea unei astfel de zile, reprezinta un instrument eficace pentru a o mai buna intelegere a culturii si un element cheie in imbogatirea mostenirii europene.

Europa e bogata in oportunitati de a lucra si studia in alta tara, dar lipsa unor competente lingvistice, ii impiedica pe multi dintre cetateni sa profite de aceste avantaje. Globalizarea solicita cetatenilor cat mai multe abilitati lingvistice, astfel incat engleza singura, nu mai este suficienta.

Invatarea de limbi straine aduce beneficii atat tinerilor, cat si celor mai in varsta „nu esti niciodata prea batran ca sa inveti o limba straina si sa te bucuri de oportunitatile pe care le aduce”. Chiar daca sti doar putine cuvinte in limba straina a carei tari o vizitezi (atunci cand pleci in vacanta), acest lucru te ajuta sa-ti faci prieteni si contacte.

Limba pe care o vorbim ne ajuta sa ne definim identitatea. Multitudinea de limbi vorbite de cei 500 de milioane de cetateni ai UE, s-a raspandit pe continent sub forma unui vast mozaic. Cunoasterea altor limbi promoveaza contactele interculturale, intelegerea reciproca si comunicarea directa intre cetateni intr-o Uniune tot mai diversa.

Respectarea diversitatii lingvistice si culturale reprezinta o trasatura esentiala a Uniunii Europene. Aceasta este garantata in Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene, adoptata de liderii UE in 2000.

Abilitatile de limba sunt o necesitate si un DREPT al tuturor- acesta este mesajul principal pe care doreste sa-l transmita Ziua Europeana a Limbilor Straine.

Comments are closed.