Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Premiul Saharov 2009 va fi acordat organizatiei pentru drepturile omului MEMORIAL

Premiul Parlamentului European pentru libertatea de gandire se acorda in acest an organizatiei MEMORIAL (Oleg Orlov, Serghei Kovalev si Ludmila Alexeieva in numele Memorial si tuturor celorlalti aparatori ai drepturilor omului din Rusia). Ceremonia de decernare a premiului va avea loc in data de 16 decembrie, la Strasbourg.

„Acordand Premiul din acest an celor trei reprezentanai ai organizatiei Memorial – Oleg Orlov, Serghei Kovalev si Ludmila Alexeieva – si celorlalti aparatori ai drepturilor omului din Rusia, speram sa contribuim la oprirea fricii si violentei din jurul celor care lupta pentru drepturile omului in Federatia Rusa si sa transmitem mesajul ca activistii societatii civile din intreaga lume trebuie sa fie liberi sa-si exercite dreptul la libertatea de gandire si de expresie. Trebuie sa fim liberi sa ne urmam gandurile, acest lucru fiind esential pentru a ajunge la adevar. Dati-mi voie sa va impartasesc satisfactia mea personala de a putea anunta astazi acest premiu in calitate de presedinte al Parlamentului European si de om care vine de la Solidaritatea si care a vazut Polonia luptand pentru adevar si castigand libertatea in anii ’80“, a spus la Strasbourg presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek.

Memorial (Oleg Orlov, Serghei Kovalev şi Ludmila Alexeieva in numele organizatiei Memorial si al altor aparatori ai drepturilor omului din Rusia) este o organizatie al carei prim lider a fost Andrei Saharov si care promoveaza drepturile fundamentale in Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Tadjikistan, Moldova si Ucraina.

Oleg Orlov este actualul presedinte al Memorialului. Pe 6 octombrie 2009, Oleg Orlov a fost amendat si i s-a cerut sa isi retraga afirmatiile publice in urma unui proces de defaimare care i-a fost intentat de presedintele cecen Ramzan Kadirov. Orlov il acuzase pe Kadirov ca s-a aflat in spatele uciderii activistei cecene pentru drepturile omului Natalia Estemirova. Orlov insusi fusese rapit, impreuna cu trei jurnalisti, in Ingusetia, pe 23 noiembrie 2007, batut, amenintat cu executia si abandonat.

Serghei Kovalev, fondatorul primei asociatii sovietice pentru drepturile omului in 1969, Grupul de initiativ pentru apararea drepturilor omului din URSS, a fost unul din cei care au pus bazele Memorialului. Kovalev a criticat in mod deschis tendintele autoritare ale administratiilor lui Boris Eltin si Vladimir Putin. In 1996, In semn de protest, acesta si-a dat demisia din functia de sef al comisiei prezidentiale pentru drepturile omului a lui Eltin. In 2002, el a infiintat o comisie publica pentru a investiga atentatele cu bomba din 1999 de la Moscova, a carei activitate a fost de-a dreptul paralizata dupa persecutarea si asasinarea membrilor acesteia.

Ludmila Mihailovna Alexeieva, impreuna cu Andrei Saharov si altii, au pus in 1976 bazele Grupului Helsinki de la Moscova pentru a monitoriza respectarea de catre Uniunea Sovietica a Actului final de la Helsinki. Inca din anii ’60, Alexeieva a militat pentru organizarea unor procese corecte ale disidentilor arestati si prezentarea obiectiva a acestora in mass-media. Ea a fost data afara din Partidul Comunist si de la locul de munca, unde ocupa postul de editor al unei reviste stiintifice. Alexeieva a fost copresedinta, alaturi de Gari Kasparov si Gheorghi Satarov, a Congresului Civic Panrus, pe care Alexeieva si Satarov l-au abandonat in ianuarie 2008 din cauza unor neintelegeri cu Kasparov. Ea a criticat politica Kremlinului in materie de drepturile omului si a acuzat guvernul ca incurajeaza extremistii prin politicile sale nationaliste, cum ar fi deportarile in masa ale georgienilor din 2006 si raidurile politiei impotriva strainilor care lucrau in pietele publice, precum si comportamentul rusilor in Ingusetia.

Din anul 1988, Parlamentul European a acordat Premiul pentru libertatea de gandire, al carui nume a fost inspirat de un fizician rus, castigator al Premiului Nobel pentru Pace: Andrei Saharov. Premiul este acordat indivizilor sau organizatiilor care lupta pentru respectarea drepturilor omului, a libertatilor fundamentale si impotriva oprimarii si nedreptatii. Anul acesta, decernarea premiului coincide cu 20 de ani de la moartea lui Andrei Saharov.

Pe 14 decembrie 2009, comisiile pentru afaceri externe si dezvoltare si subcomisia drepturile omului de la Parlamentul European vor avea o reuniune comuna cu laureatul Premiului Saharov de anul acesta (sau in absenta acestuia). Premiul va fi decernat pe 16 decembrie, la Strasbourg. In afara titlului, castigatorul mai primeste si suma de 50.000 de euro.

Website premiul Saharov:

http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?language=EN&id=42

Comments are closed.