Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Reguli mai clare pentru initiativa cetateneasca

Tratatul de la Lisabona prevede introducerea unei initiative cetatenesti prin care cel putin 1 milion de cetatenii europeni, dintr-un numar semnificativ de state membre, pot solicita Comisiei Europene sa prezinte propuneri legislative. Astfel, cetatenii vor participa in moddirect la exercitarea autoritatii suverane a Uniunii Europene, fiind implicati pentru prima data in mod direct in procesul legislativ european.

“Initiativa cetateneasca reprezinta un instrument nou prin care se intareste democratia Uniunii Europene”, este de parere raportoarea PE, Sylvia-Yvonne Kaufmann (Grupul Confederal al Stangii Unite Europene/Stanga Verde Nordica, Germania).

Diferentierea initiativei cetatenesti europene de petitia adresata Parlamentului European

in primul rand exista diferenta dintre entitatile carora li se adreseaza. in timp ce petitia se adreseaza Parlamentului European, initiativa cetateneasca se adreseaza Comisiei.

Dreptul european de a adresa petitii exprima capacitatea resortisantilor Uniunii de a se adresa autoritatii supreme a Uniunii Europene, in calitate de persoane afectate direct sau indirect si le deschide posibilitatea de a se adresa, in aceasta calitate, directParlamentului European, pentru a-l informa cu privire la o anumita situatie si a putea pretinde modificarea acesteia.

Spre deosebire de aceasta, initiativa cetateneasca le permite pentru prima oara resortisantilor Uniunii sa participe ei insisi in mod direct la exercitarea autoritatii supreme in Uniunea Europeana, deschizandu-le posibilitatea de a solicita Comisiei, precum si Consiliului sau Parlamentului European, sa prezinte o propunere legislativa.

Contrar dreptului de petitie, la fel cu fiecare componenta a autoritatii europene, initiativa cetateneasca este angajata in reprezentarea interesului pentru binele general si in respectarea legislatiei europene. Exact acest ultim element nu reprezinta premisa pentru o petitie.

Stabilirea numarului minim de state

Deputatii europeni propun ca numarul minim de state membre din care trebuie sa provina cetatenii Uniunii care participa la initiativa cetateneasca sa reprezinta un sfert dintre statele membre. Aceasta cerinta este indeplinita numai in cazul in care cel putin 1/500 din populatia fiecaruia dintre statele respective sustine initiativa.

Structurarea procedurii initiativei cetatenesti

Procedura initiativei cetatenesti cuprinde urmatoarele cinci etape:

  • inregistrarea initiativei,
  • strangerea declaratiilor de sustinere,
  • depunerea initiativei,
  • prezentarea pozitiei Comisiei,
  • verificarea conformitatii cu tratatele a actului legislativ solicitat.

Mai multa transparenta

Organizatorilor unei initiative cetatenesti inregistrate cu succes li se solicita, intr-un termen adecvat, ulterior incheierii procedurii, sa prezinte Comisiei un raport privind finantarea initiativei, care sa includa sursele de finantare (raport de transparenta). Raportul este examinat de catre Comisie si publicat impreuna cu un aviz. De regula, Comisia ar trebui sa inceapa sa examineze continutul unei initiative cetatenesti doar dupa prezentarea intr-o forma corespunzatoare a unui raport de transparenta.

Raportul a fost adoptat cu 380 de voturi pentru, 41 impotriva si 29 abtineri.

Comments are closed.