Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Noi tarife de roaming incepand cu 1 iulie 2009

Parlamentul European a redus tarifele pentru efectuarea si receptionarea apelurilor, transmiterea de mesaje text si pentru navigare pe internet in strainatate. De aceasta masura beneficiaza cel putin 140 milioane de utilizatori.

Un nou eurotarif pentru dupa 2010

Potrivit revizuirii regulament privind roamingul, care ar fi expirat in 2010, concurenta dintre operatori nu este, inca, suficient de puternica, deoarece pretul apelurilor efectuate in roaming nu difera suficient sub plafoanele maxime. in aprilie 2009 Parlamentul European si Consiliul au ajuns la un acord privind plafonarea preturilor la convorbirile efectuate in roaming in perioada 2010-2012. Operatorii de telefonie mobila din tara gazda vor putea impune urmatoarele tarife pentru convorbirile efectuate in roaming:

  • de la 1 iulie 2010: maximum 0,39 € pe minut (fara TVA) pentru efectuarea unui apel si maximum 0,15 € (fara TVA) pe minut pentru primirea unui apel;
  • de la 1 iulie 2011: maximum 0,35 € pe minut (fara TVA) pentru efectuarea unui apel si maximum 0,11 € (fara TVA) pe minut pentru primirea unui apel.

Facturarea pe minut genereaza costuri ascunse

Cu ocazia elaborarii noilor reglementari privind roamingul, deputatii au examinat si practicile de facturare ale operatorilor care, uneori, taxeaza pe minut si nu pe secunda. O astfel de modalitate de tarifare adauga costuri ascunse la apelurile in roaming. incepand cu 1 iulie 2009, taxarea se va face pe secunda, insa operatorii vor putea aplica un tarif initial minim pentru primele 30 de secunde.

Reducerea costurilor SMS-urilor si ale internetului mobil

incepand cu 1 iulie 2009 pretul cu amanuntul platit de utilizatori pentru mesajele de text (serviciile SMS) in regim de roaming va fi de 0.11€ (fara TVA). in prezent, tarifele percepute pentru SMS-uri in regim de roaming pot fi de zece ori mai mari decat cele aferente SMS-urilor in tara de origine. Calatorii belgieni, de exemplu, platesc atunci cand se afla in strainatate € 0,75/SMS. Potrivit datelor furnizate de operatori de telefonie mobila din Romania, pretul standard pentru SMS in roaming variaza in Romania de la € 0,26 la € 0,41. Conform unui studiu efectuat de Comisie in iunie 2008, preturile actuale practicate pentru serviciile de date in regim de roaming variaza intre € 5 si € 10/megabyte.

Alte servicii de date in roaming, precum trimiterea de emailuri si imagini sau navigarea pe internet prin telefonul mobil sau calculatorul portabil, vor fi reglementate la nivel en gros. Aceasta inseamna ca va exista un plafon superior al pretului pe care un operator le aplica operatorului gazda al clientului care utilizeaza serviciile de roaming, pret calculat in functie de kilobyte:

  • de la 1 iulie 2009: maximum 1 € / megabyte (fara TVA);
  • de la 1 iulie 2010: maximum 0,80 € / megabyte (fara TVA);
  • de la 1 iulie 2011: maximum 0,50 € / megabyte (fara TVA).

Pentru a preveni socul unei facturi excesiv de mari, incepand cu 1 martie 2010, clientii serviciilor de roaming vor putea sa opteze, in mod gratuit, pentru o limita maxima a pretului facturii. Aceasta limita ar putea fi stabilita la nivelul de 50 € (fara TVA) sau volumul de date aferent. Potrivit compromisului, incepand cu 1 iulie 2010, aceasta limita se va aplica tuturor clientilor care nu s-au exprimat pentru o alta optiune.

Operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa avertizeze clientii daca acestia au atins 80% din limita impusa. Odata ce aceasta limita a fost atinsa, se va trimite o noua notificare in care se indica procedura ce trebuie urmata daca clientul doreste sa utilizeze in continuare serviciile pentru roaming-ul de date. in cazul in care clientul nu raspunde, operatorul va putea sista serviciile de roaming.

Revizuirea in 2011

La initiativa deputatilor europeni, Comisia Europeana va reevalua pana cel mai tarziu la mijlocul anului 2011, printre altele, “gradul in care consumatorii au beneficiat datorita reducerilor de preturi la serviciile de roaming”, precum si situatia concurentiala a operatorilor mai mici, independenti sau intrati recenti pe piata. in plus, i se solicita Comisiei Europene sa evalueze si alte metode in afara de reglementarea de pret, in vederea crearii unei piete interne competitive pentru serviciile in roaming.

Comments are closed.