Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

10 schimbari aduse de Tratatul de la Lisabona

Presedintele Cehiei, Vaclav Klaus, a semnat Tratatul de la Lisabona pe 3 noiembrie, la putin timp dupa ce Curtea Constitutionala ceha a declarat actul compatibil cu constitutia nationala. Tratatul va intra in vigoare la 1 decembrie sau, cel tarziu, 1 ianuarie.

Tratatul care va intra in vigoare este un document lung de 300 de pagini. Acesta va aduce schimbari atat pentru cetateni, cat si pentru institutiile europene si va consolida democratia Uniunii.

Iata mai jos cateva schimbari pe care Tratul de la Lisabona le va aduce tarilor din UE:

  1. In procesul legislativ, Parlamentul European va fi egalul Consiliului (cu anumite exceptii) deputatii europeni alesi de dumneavoastra vor avea mai multa putere.
  2. Puterea Parlamentului European va creste in deciziile privind bugetul UE, politica agricola, justitia, afacerile interne etc.
  3. Numarul deputatilor europeni va fi de 751.
  4. Presedintele Comisiei Europene va fi ales de Parlamentul European, pe baza unei propuneri a Consiliului European, care va trebui sa ia in considerare rezultatele alegerilor europene.
  5. Cetatenii vor avea putere de initiativa legislativa: un milion de cetateni provenind din statele membre UE vor putea cere Comisiei sa ia in considerare noi propuneri de lege.
  6. Doua noi posturi vor fi create la nivel inalt in Uniunea Europeana: presedintele UE (care va inlocui presedintia rotativa) si Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate.
  7. Pentru prima data, un stat membru se poate retrage din Uniune.
  8. Carta drepturilor fundamentale, semnata in 2000, are forta juridica obligatorie (dar nu se va aplica in totalitate in Regatul Unit si Polonia).
  9. Parlamentele nationale vor avea mai multa putere; acestea vor avea la dispozitie opt saptamani pentru a semnala faptul ca UE isi depaseste autoritatea intr-o propunere de lege europeana.
  10. Consiliul va vota mai mult prin sistemul de majoritate calificata, in locul unanimitatii (majoritate de 55% din statele membre si 65% din populatia europeana). Unanimitatea ramane pentru domenii mai sensibile, precum fiscalitatea si apararea.

Sursa Euroactiv.ro

Comments are closed.