Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Conferinta nationala a retelei Europe Direct

In perioada 9-11 decembrie 2009, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania a organizat la Cluj, conferinta natională a retelei Europe Direct. In Romania, reteaua Europe Direct, printre care si Centrul ED Timis, cuprinde 31 de centre de informare, 12 centre de documentare precum si o echipa de experti nationali Team Europe.

Conferinta, a fost deschisa cu dezbaterea “UE 2020 – Romania 2020” si i-a avut ca si invitati pe Niculae Idu, Seful Reprezentantei Comisiei Europene în Romania, Lucinia Bal, Seful Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania, prof. Vasile Puscas, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, prof. Toader Nicoara, prorector, Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, impreuna cu membrii retelei Europe Direct.

Pornind de la viziunea Comisiei Europene si de la orientarile sale politice pe termen lung, participantii au dezbatut implicatiile Tratatului de la Lisabona, care a intrat in vigoare la 1 decembrie 2009, si prioritatile Romaniei pe termen lung.

O Europa a valorilor, o Europa a ambitiilor, bazata pe coeziune sociala, crestere economica si solidaritate, a fost in centrul dezbaterilor participantilor.

„Criza cu care ne confruntam, este parte a vietii noastre cotidiene, nu este doar una financiara sau economica, este totodata si o criza a valorilor societatii europene. Acest lucru ne arata ca lumea secolului XXI a devenit interdependenta. Acesta este elementul care ar putea să determine schimbarile fundamentale in relatiile dintre puterile lumii, de aceea avem nevoie de o reflectie profunda cu privire la tipul de societate in care ne dorim sa traim.”, a spus domnul Niculae Idu, Seful Reprezentantei Comisiei Europene în Romania.

Doamna Lucinia Bal, Seful Biroului de Informare al Parlamentului European in Romania a adaugat: „Iesirea din criza nu este reflectata doar prin indicatorii economici, ci, la modul concret, prin scaderea somajului si a problemelor sociale cauzate de aceasta criza. Bineinteles, asta inseamna sa nu ne bazăm doar pe strategii financiare, ci efectiv pe o strategie concertata, adaptata la contextul global”.

“Ce face România in interior, ce face Romania in Uniunea Europeana, ce face Romania in sistemul international? Intreg sistemul international este in restructurare, iar aceasta restructurare a inceput cu cel financiar. Dar din punctul de vedere al cetatenilor, sunt adeptul aceluiasi principiu: Europa trebuie redata cetatenilor”, a declarat la eveniment prof. Vasile Puscas.

De asemenea conferinta a continuat cu alte trei sesiuni de dezbateri, desfasurate în paral, constituind subiectul a trei prioritati de comunicare ale Comisiei Europene şi anume Prioritati de comunicare si valori din perspectiva Uniunii Europene si a Romaniei, Schimbarea climei si biodiversitate, Programul Uniunii Europene de relansare economica.

Comments are closed.