Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Drepturile minoritatilor etnice din Romania in context european

In data de 17 si 18 iunie, Centrul Europe Direct Timis a carui structura gazda este Fundatia Serviciilor Sociale Bethany a organizat la Timisoara doua workshop-uri pe tema drepturile minoritatilor etnice din Timisoara.

Scopul intalnirilor a fost acela de a stimula cooperarea intre reprezentantii ONG-urilor si reprezentatii institutilor din Timisoara cu privire la drepturile minoritatilor etnice, identificarea de modele de succes/instrumente de acomodare a diversitatii la nivel local.

Primul workshop, organizat in data de 17 iunie a abordat problematica minoritatii romilor din Timsoara. La acest eveniment au participat ONG-uri si institutii care se ocupa de promovarea interesului persoanelor de etnie roma si incluziunea acestora la nivel local.

Dezbaterea s-a centrat pe schimb de bune practici, incepand cu un joc de cunoastere a participantilor intre ei si continuand cu prezentarea unor proiecte de sucees realizate de institutii/ong-urile participante. Scopul general a fost promovarea unei atitudini antidiscriminare, printr-o mai buna intelegere a culturii si mentalitatii rome.

Tot in cadrul acestui workshop un reprezentant al Asociatiei Femeilor Tiganci “Pentru copii nostri” a prezentat pe scurt cateva date despre istoria romilor, de unde provin, modul in care au fost tratati de-a lungul istoriei. Un alt aspect interesant a fost despre cultura romilor si pastrarea identitatii acestora. Nu multi sunt cei care inteleg, de ce femeile rome se casatoresc de tinere, ce inseamna judecata tiganeasca sau alte supersititii, deoarece este greu sa accepti ceea ce nu intelegi, fapt pentru care organizatorii si-au propus prin aceste prezentari sa elimine unele din prejudecatile oamenilor cu privire la persoanele de etnie roma.

In concluzie workshopul a subliniat nevoia unor intalniri permanente intre reprezentantii ONG si reprezentantii institutilor de stat cu privire la respectarea drepturilor persoanelor de etnie roma, incluziunea in munca a femeilor de etnie roma, si aspectul cel mai important intocmirea actelor de identitate.

In data de 18 iunie workshopul “Drepturile minoritatilor etnice in context european, a continuat intalnirea de lucru cu celalalte minoritati etnice din Timisoara si anume: Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Uniunea Bulgara din Banat Romania, Uniunea sarbilor din Banat, Uniunea ucrainienilor din Romania, Comunitatea evreilor din Banat.

Dezbaterea din cadrul workshopului si-a propus sa aduca pe agenda de discutii, situatia minoritatilor etnice din Romania in contextul actual, urmarind modul in care autoritatile romane si-au realizat obligatiile si responsabilitatile asumate inaintea aderarii la Uniunea Europeana. Intalnirea de lucru s-a derulat sub forma de discutii si cunoastere, ideea fiind de a impartasi experiente in modul de abordare a problemelor de pastrare a identitatii culturale, proiecte de succes derulate de minoritatile etnice participante, si cateva curiozitati specifice fiecarui popor in parte.

Comments are closed.