Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Summit UE tensionat; negocieri dificile la Bruxelles (22-23 noiembrie 2012)

Joi, 22 noiembrie a.c., au început negocierile pentru următorul buget pe termen lung (2014-2020) al Uniunii Europene, aşa-numitul cadru financiar multianual.  În vara lui 2011, Comisia Europeană  a propus un buget de  1,033.235 milioane euro, care a fost aprobat de Parlamentul European  la sfârşitul lunii octombrie a.c.
Aceste negocieri au debutat cu întâlnirile bilaterale între preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi preşedinţii/ premierii statelor membre ale UE.
România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu, alături de specialişti din ministerele implicate în procesul de negociere.
Statele membre sunt extrem de împărţite referitor la acest buget pentru 2014-2020 şi finanţarea Politicii Agricole Comune este punct de dezacord major, întrucât reprezintă aproximativ 35% din buget.
Primul-ministru britanic, David Cameron, este considerat principalul oponent al aprobării bugetului UE. Cameron a venit la summit-ul UE de la Bruxelles, extrem de hotărât să reducă acest buget cu aproximativ 200 miliarde euro,  în condiţiile în care politicile de austeritate impuse de criza financiară cer diminuarea cheltuielilor.
“Acestea sunt negocieri foarte importante”, a spus Cameron pentru Financial Times. “În mod clar, într-un moment când, în tară luăm decizii dificile asupra cheltuielilor publice, ar fi chiar greşit – este chiar greşit – să există propuneri pentru aceste cheltuieli  crescute şi suplimentare  în cadrul UE.”
Marea Britanie, alături de alte ţări, precum Franţa, Germania, Olanda, Suedia sau Finlanda cer, de asemenea, şi reducerea bugetului  administrativ al UE, reducerea cheltuielilor, dar menţinerea fondurilor pentru investiţii.
François Hollande, preşedintele Franţei, s-a declarat apărător al unui buget controlat pentru că “suntem într-o perioadă în care fiecare euro contează”. “Bugetul trebuie să privilegieze creşterea, solidaritatea, coeziunea, să ajute ţările să-şi finanţeze infrastructura şi Politica Agricolă Comună”. A subliniat că UE reprezintă un compromis şi fiecare stat vine cu poziţia sa pe care trebuie să o apere, dar în final se ajunge la un compromis, care să fie util tuturor europenilor.
Negocierile vor fi intense, iar starea de spirit este încordată şi indică dificultatea de a ajunge la un acord.
Pe măsură ce factorii de decizie din UE discuta astăzi şi mâine modul în care banii vor fi cheltuiţi în următorii şapte ani, Staffan Nilsson,  preşedintele Comitetului Economic şi Social al UE, a făcut apel către statele membre pentru a decide un buget solid al UE, susţinut de mecanisme proprii de resurse. Bugetul UE trebuie să sprijine o Politică Agricolă Comună puternică şi durabilă (PAC), precum şi o politică de coeziune unică, şi trebuie să promoveze inovarea şi cercetarea, care sunt necesare pentru creştere durabilă şi crearea de locuri de muncă.

http://www.curierulnational.ro

Leave a Reply