Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Merkel solicită modificarea tratatelor UE

Cancelara Germaniei a ţinut un discurs înflăcărat proeuropean la întâlnirea avută cu şefii grupurilor parlamentare din PE. În acelaşi timp, Angela Merkel a pledat pentru modificări în tratatele unionale, menite a asigura stabilitatea UE, a zonei euro şi a evita noi crize economico-financiare.

Angela Merkel a explicat liderilor fracţiunilor Parlamentului European cum ar putea, în opinia ei, să fie rezolvate problemele acute ale UE, înainte de toate criza din spaţiul euro. Cancelara se bucură de respect în rândul parlamentarilor europeni, nu doar pentru că este şefa de guvern a ţării care a gestionat cel mai bine criza euro şi totodată a celei care are cel mai greu cuvânt de spus în soluţionarea problemei.

În discursul rostit la Bruxelles, Merkel s-a prezentat drept o ferventă susţinătoare a ideii europene şi parteneră de nădejde a Parlamentului European. “Libertatea cucerită odată cu căderea Zidului poate să-i determine pe europeni să dorească schimbări necesare”, a spus Angela Merkel, menţionând în continuare care ar fi aceste modificări.

Chestiuni sensibile privind suveranitatea naţională

În opnia cancelarei germane aceste schimbări se impun de urgenţă. E vorba nu doar de consolidarea bugetelor de stat, dar şi de mai multă disciplină şi de un control sporit, pentru ca împovărarea statelor să nu mai ia asemena proporţii. Pentru a atinge aceste ţeluri, statelor membre n-ar trebui să le fie teamă de modificări, înclusiv ale tratatelor UE. “Trebuie să găsim calea potrivită pentru a stabiliza pe termen lung uniunea economică şi monetară, eliminând câteva din greşelile iniţiale”, a spus Merkel.

La summitul UE din luna decembrie, partenerii europeni urmează a adopta “o foaie de parcurs ambiţioasă” pentru implementarea reformelor în următorii doi sau trei ani. În acest sens, organismele europene ar trebui să poată interveni în chestiuni legate de bugetele naţionale. Va fi nevoie de o mai bună coordonare la nivel european chiar şi în domenii sensibile privind suveranitatea naţională, cum sunt piaţa muncii sau politica fiscală.

O cale unică de salvare?

Unii şefi de fracţiuni au criticat politica de austeritate impusă unor ţări aflate în criză, cum ar fi Grecia, Portugalia şi Spania. Preşedintele socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, a cerut să se pună capăt “experimentului eşuat al politicii de austeritate”, şi să se aleagă, în schimb, calea impulsionării economiei. Idee susţinită şi de reprezentanta ecologiştilor europeni, Rebecca Harms, care a vorbit de o “politică de criză unilaterală”.

Pe de altă parte, liderul liberal, Guy Verhofstadt a pledat pentru obligaţiunile comune europene, care ar putea să contribuie la despovărarea statelor afectate de criză. “Moneda euro ar putea să dispară dacă nu creăm un adevărat stat european, un guvern european, o democraţie europeană cu un buget real şi obligaţiuni proprii”, a subliniat Verhofstadt.

Cursul dur e lipsit de alternativă

Angela Merkel respinge tocmai această măsură, susţinută de liderul liberal. O scădere a dobânzilor ar reduce şi presiunile asupra statelor puternic împovărate de a le determina să dea dovadă de mai multă disciplină în reducerea muntelui de datorii, e de părere Merkel. În opinia ei, politica dură promovată faţă de state precum Grecia e lipsită de alternativă.

O insulă solitară

Pentru că de la Bruxelles Angela Merkel s-a deplasat la Londra, şi tensiuinile provocate în ultima vreme de Marea Britanie au fost un subiect de discuţie în Parlamentul European. Premierul britanic David Cameron, a ameninţat că va bloca viitorul buget al UE, pentru că îl consideră prea voluminos. În plus, vocile anti-europene din Marea Britanie se înmulţesc vertiginos. Se vorbeşte chiar de o retragerea a ţării din UE. Nigel Farage din partea UK Independence Party a propus “un divorţ în termeni amicali” de Uniunea Europeană. Angela Merkel a spus că respinge net astfel de demersuri. “Mi-aş dori o Anglie puternică în Uniunea Europeană”, a precizat ea, arătând că aceasta e, cu siguranţă, şi în interesul britanicilor.

http://www.dw.de

Leave a Reply