Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Primul Eurobarometru la nivel regional: şomajul, prinicipala grijă a românilor

Aproape 50% dintre respondenţii români la Eurobarometru au identificat şomajul ca fiind principala lor îngrijorare. Pe a doua poziţie se găseşte situaţia sistemului de sănătate, urmat de situaţia economică.

Iată câteva dintre principalele rezultate ale primului sondaj Eurobarometru organizat vreodată la nivel regional, ale cărui date au fost prezentate în sesiunea inaugurală a Conferinţei europene privind comunicarea publică (EuroPCom), la Bruxelles.

Datele colectate dovedesc în mod covârşitor că principala preocupare în toate regiunile UE o constituie şomajul, cu excepţia anumitor părţi ale Germaniei, precum şi că mediul a dispărut aproape de pe agenda cetăţenilor.

În ceea ce priveşte situaţia economică, deşi rezultatele scot în evidenţă o perspectivă predominant negativă la nivelul UE (71% dintre respondenţi o consideră „proastă”), distribuţia lor în funcţie de statele membre şi, uneori chiar mai acut, între regiuni, este extrem de variată. De exemplu 99% dintre respondenţii din regiunea Drenthe a Olandei consideră situaţia economică a regiunii ca fiind „bună”, în contrast puternic cu numai 4% în unele regiuni din Portugalia. Nu este o surpriză faptul că datele reflectă în mare măsură impactul crizei economice. Rezultatele cele mai slabe apărând cel mai frecvent în regiuni din Europa de Sud şi de Est.

În România, aproximativ 30% dintre respondenţi descriu situaţia economică a ţării ca fiind proastă, (un procent care depăşeşte 40% în regiunea Moldovei şi parţial Dobrogea) iar peste 30% au declarat că se aşteaptă ca aceasta să se înrăutăţească în următoarele 12 luni, pe când majoritatea nu se aşteaptă la nicio schimbare. Pe întreg teritoriul Europei se schiţează o imagine destul de pesimistă privind evoluţia situaţiei economice în viitorul apropiat.

Cât despre calitatea vieţii, se conturează o distincţie clară între regiunile din nordul şi vestul Europei, pe de o parte, unde majoritatea respondenţilor consideră nivelul calităţii vieţii ca fiind „bun”, şi est şi sud, pe de altă parte, unde percepţiile cetăţenilor sunt în mare măsură negative. Pentru România, situaţia economică şi calitatea vieţii par să fie corelate, cifrele înregistrate fiind foarte apropiate.

La întrebarea „care dintre reprezentanţii politici se află în poziţia cea mai bună pentru a explica funcţionarea Europei?”, cetăţenii români i-au plasat în cap de listă pe membri Comisiei Europene, cu excepţia unei regiuni unde reprezentanţii locali şi regionali ocupă primul loc. Ţările sudice, în care situaţia economică este dificilă, cum ar fi Grecia, Spania şi Italia, arată clar o lipsă generală de încredere în elita politică. Din contră, aşa cum preciza Mercedes Bresso, este interesant de văzut că „în ţările şi regiunile «mari» precum Franţa, Polonia, Germania de Sud şi Regatul Unit, oamenii au tendinţa de a se baza pe reprezentanţii lor locali şi regionali când este vorba de comunicarea cu privire la Europa”. Ca reacţie la aceste rezultate, Gregory Paulger, director general al Direcţiei Generale Comunicare a Comisiei, a subliniat: „din amestecul de răspunsuri reiese limpede că cea mai bună manieră de a comunica despre Europa este de a comunica în parteneriat, implicând toate nivelurile de guvernare, şi în special nivelurile local şi regional.”

Sondajul special Eurobarometru oferă pentru prima oară o imagine detaliată a percepţiei publicului european la nivel regional. La interviul desfăşurat între 20 august şi 15 septembrie 2012 au participat 50 000 de cetăţeni UE din 170 de regiuni ale celor 27 de state membre. Mercedes Bresso, prim-vicepreşedinta Comitetului Regiunilor (CoR), a afirmat: „Este important să facem efortul să nu gândim lucrurile întotdeauna dintr-o perspectivă naţională. De aceea sunt încântată că, pentru prima oară, acest Eurobarometru reflectă perspectiva regională, permiţându-ne să înţelegem mai bine percepţia publicului din regiunile Europei”.

Rezultatele acestei ediţii speciale ale Eurobarometrului au fost prezentate cu ocazia celei de-a treia ediţii a EuroPCom (17 şi 18 octombrie, Bruxelles), pentru a alimenta dezbaterile cu privire la actuala criză de încredere a cetăţenilor în UE şi pentru a înţelege mai bine percepţiile cu privire la Uniune.

 

http://www.cor.europa.eu

Leave a Reply