Harta


View Europe Direct Timis in a larger map

00 800 67 89 10 11


SUNĂ GRATUIT PENTRU INFORMAȚII DESPRE EUROPA

Ce informații poți obține . . . click aici pentru mai multe informații

Uniunea Europeană a primit premiul Nobel pentru pace

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, vineri, Uniunii Europene, a anunţat Comitetul Nobel norvegian, confirmând oficial o informaţie dezvăluită cu puţin timp înainte de televiziunea publică NRK, transmite Mediafax.ro.

Într-o perioadă în care se confruntă cu cea mai gravă criză financiară din istoria sa, UE primeşte premiul Nobel pentru Pace, spre surprinderea celor care observă relaţiile tensionate dintre Germania, motorul economic al Uniunii, şi alte naţiuni europene nemulţumite de obstinaţia Berlinului pentru austeritatea care produce nenumărate victime, în special in Grecia şi ţările din flancul sudic al UE, scrie The New York Times.

Scurgerea către presă a informaţiei este neobişnuită, scrie publicaţia americană. Casele de pariuri dădeau mult mai mari şanse pentru acest premiu unui specialist american în ştiinţe politice, Gene Sharp, cel carea teoretizat rezistenţa nonviolentă, sau lui Maggie Gobran, o egipteancă de religie coptă, care ajută copiii din suburbiile săraceale capitalei Egiptului. Au mai fost vehiculate numele lui Bill Clinton, al comisarului afgan pentru drepturile omului, Sima Samar, sau al preşedintelui tunisian, unul dintre liderii primăverii arabe din urmă cu un an.

Si mai suprinzator a fost premiul Nobel pentru Pace acordat în 2009 preşedintelui Barack Obama.

Însă Thorbjorn Jagland, preşedintele comitetului Nobel, a declarat că acesta este un semnal în ce priveşte reconcilierea în Europa şi un mesaj pentru naţiunile continentului pentru ca ele să continue aceasta lucrare, axându-se pe rolul avut de Franţa şi Germania în reconcilierea postbelică.

Norvegia nu este membră UE şi de aceea Jagland a declarat că unii dintre concetăţenii săi nu sunt perfect conştienţi de rolul jucat de UE în perioada postbelică.

“UE şi precursorii săi au contribuit timp de 60 de ani la progresul păcii, reconcilierii, democraţiei si drepturilor omului în Europa”, a spus Jagland.

“În perioada interbelică, Comitetul Nobel din Norvegia a oferit câteva premii celor care au căutat reconcilierea între Germania şi Franta. Din 1945, aceasta a devenit realitate. Tragedia Războiului Mondial a demonstrat necesitatea apariţiei unei noi Europe. Într-o perioadă de 70 de ani, Germania şi Franţa se înfruntaseră în trei războaie. Astăzi, războiul dintre Germania şi Franţa este de neconceput. Aceasta demonstrează cum, prin eforturi bine gândite şi prin construirea încrederii reciproce, inamicii istorici au devenitparteneri apropiaţi.”

Preşedintele PE, Martin Schulz, a postat următorul anunţ e Twitter: “Profund emoţionat, onorat, pentru că UE a câştigat Nobelul pentru Pace. Reconcilierea este piatra de temelie a UE. Poate servi ca model. UE este un proiect unic care a înlocuit razboiul cu pacea, ura cu solidaritatea. Emoţie copleşitoare pentru acordarea Nobelului pentru UE.”

Carl Bildt, şeful peren al diplomaţiei suedeze, a postat următoarele pe Twitter: “Felicit călduros toată Europa pentru acordarea premiului Nobel. Îl merită cu prisosinţă si este foarte important.”

Leave a Reply